Začini i začinsko bilje – pohrana

Tijekom zimskih mjeseci teže je nabaviti neke začinske biljke…

Sušenje začinskog bilja
Sušenje je najčešći način pohrane zelenog začinskog bilja. Da bi zadržalo okus, mirisi i boju, bilje treba znati pravilno sušiti.Dill, Spice, Plant, Food, Herb, Green
Zeleno bilje treba sušiti na toplom, zračnom i tamnom mjestu (temp. 20-32°C). Ne preporuča se sušiti na suncu i visokim temeperaturama jer bilje tada gubi eterična ulja i boju. Isto tako, ne preporuča se sušiti bilje u pećnici (niti u mikrovalnoj) jer se bilje prebrzo suši i čak pri najnižoj temperaturi pećnice gubi većinu eteričnih ulja.
Nakon 3-4 dana, listovi postanu pucketavi i treba ih skinuti sa stabljika. Pri tome valja pripaziti da listovi ostanu čitavi (usitnjavati ih treba neposredno prije upotrebe).
Osušeno bilje treba čuvati u posudama sa čvrstim poklopcem, na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Cilantro, Herbs, Food, Green, CuisineZamrzavanje začinskog bilja
Vrlo praktičan način je zamrznuti začinsko bilje u posudicama za leda. Začinsko bilje pogodno za zamrzavanje je kopar, bosiljak, peršin, vlasac, kiselica, matičnjak, metvica, timijan, čubar, estragon.
Svježe bilje treba dobro oprati, ocijediti, nasjeckati i rasporediti u kalup za pravljenje leda. Potom dodati vodu i staviti u zamrzivač. Kada se voda zaledi, kockice možete izvaditi iz kalupa i staviti u plastičnu vrećicu. Kao takvo možete ga dodavati juhama, varivima, umacima i drugim jelima. Aromu će zadržati do 4 mjeseca.

Dried Herbs, Chili, Garlic, OreganoBilje zamrznuto u ulju
Svježe začinsko bilje možete zamrznuti i u ulju. Bilje treba oprati i posušiti, usitniti i dodati malo ulja, staviti u prikladnu posudicu (to opet mogu biti kalupi za led) i zamrznuti. Preporuka je koristiti kvlaitetno ulje blaga okusa.

Začinsko bilje u ulju
Postupak je sljedeći: oko 150 g svježeg bilja (jedne vrste ili mješavine) staviti u staklenku i lagano zgnječiti da bilje pusti aromu, potom preliti sa 1 litrom ulja, staklenku prekriti, staviti na toplo i svijetlo mjesto. Svakodnevno protresati, a nakon dva tjedna ulje procijediti , uliti u staklenu bocu i dobro zatvoriti čepom od pluta. Želite li imati ulje jače arome, nakon što procijedite ulje, ponovite postupak sa svježom biljkom.U bočicu sa uljem dodati začinsko bilje po izboru. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Preporuča se potrošiti ga u roku 6 mjeseci. Ovakvo ulje odlično je za pripremu salata, u marinadama, za podlijevanje pečenja, za jela od tjstenine i dr.

Začinsko bilje u octu
Začinski ocat priprema se poput ulja s tom razlikom što staklenku sa octom i biljem treba zatvoriti nakon što bilje se bilje prelije octom (posuda s uljem se samo prekrije).Ocat je bolji konzervans od ulja pa se začinski ocat može čuvati godinama (na tamnom i hladnom mjestu). Koristi se za začinjavanje salata, u marinadama i u umacima.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar