Zaduživanje kod kamatara

Ne preporučujemo…

Kamatarenje se u našim krajevima raširilo prije nekih 20-ak godina kad je bilo malo kompliciranije dobiti kredit od banke nego je to danas. Stvorila se tada i specifična financijska klika koja je novac, uz velike kamate, posuđivala građanima, ali i i malim i srednjim poduzećima.

Razlozi za zaduživanje kod kamatara različiti su i teško ih je zanemariti. Ljudi bivaju dovedeni u naizgled nerješive financijske situacije, ne znaju kako izaći iz problema, vjeruju da će sve ispasti dobro ako na kratko posude novac, računaju na neke buduće priljeve, ulažu u posao u koji vjeruju, već su do grla zaduženi u bankama i dr.

Zašto se ne zadužiti kod kamatara?
Zato što vi i članovi vaše obitelji možete postati žrtve ozbiljnog fizičkog nasilja, prijetnji i nasilnog oduzimanja imovine.
Zato što su kamate iznimno visoke (između 3 i 15 % mjesečno) i najvjerojatnije ćete se samo ‘zakopati dublje’ nastojeći vratiti posuđeno. Teško da ćete realizirati legalan posao koji bi vam omogućio vraćanje duga uz takvu kamatu.

Nemojte pomišljati kako se to vama neće dogoditi spomenute nevolje. Statistike su neumoljive i ne govore u prilog tome. Upravo suprotno – malo je onih koje je ovakva vrsta zaduživanja izvukla iz nevolje, a daleko više onih koji su svoju nevolju višestruko uvećali.

Što učiniti?
Imate li financijskih problema najbolje što možete je dobro se informirati o svim opcijama. Popričajte s nekim iz te branše – financijskim stručnjacima, ali i s članovima obitelji, prijateljima, poznanicima, kolegama u koje imate povjerenja. Možda će netko drugi vaš problem sagledati iz nekog drugog kuta ili ponuditi neko sretnije rješenje. Ne odustajte brzo. Zaduživanje kod kamatara prečica je koja će samo na kratko pružiti olakšanje, ali će vas onda tako stegnuti da nećete moći disati… A kamoli vraćati dug.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar