Zagrijavanje prostora tijekom blagdana

Tople papuče, džemper, dekica…

Boravak u toplom domu i uživanje u blagdanskom ozračju ne treba uzimati zdravo za gotovo. Racionalno trošenje energije naša je obveza i onda kada nam računi za grijanje ne predstavljaju problem i onda kad smo u blagdanskom raspoloženju.

Tijekom zimskih mjeseci hladnoća je nešto posve razumljivo. Hodanje u majicama kratkih rukava nije primjereno. Tople papuče, džemper, deka dok sjedimo pred tv ekranima – to su slike primjerene zimskom dobu.

winter-1150506_640Termostate treba podesiti na najnižu temperaturu koja će pružati osjećaj topline – za prostore u kojima boravimo to je temperatura od 21°C, za sobe u kojima se spava 18°C. Boravak u pregrijanim prostorima (sa suhim zrakom) loše utječe na zdravlje.

Ukoliko izbivate iz kuće dobar dio dana termostate možete podesiti i na koji stupanj niže – ako je riječ o jednom cijelom danu, podesite ih na 16°C, a ukoliko izbivate tjedan dana podesite termostate na 10°C.

Očekujete li veći broj gostiju u svom domu, termostat slobodno podesite na 18°C. Ne zaklanjajte radijatore namještajem i ne pokrivajte ih jaknama, rukavicama i sl.

Prostorije provjetravajte češće puta na kratko.

Images courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar