Zagrijavanje prostora tijekom blagdana

Boravak u toplom domu i uživanje u blagdanskom ozračju ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo. To je privilegija.

Energiju za grijanje trebali bi racionalno trošiti i u blagdanskom raspoloženju kada smo općenito skloniji većoj potrošnji.

Tijekom zimskih mjeseci hladnoća je nešto posve razumljivo. Zagrijavanje prostora iznad 22°C i hodanje u majicama kratkih rukava nije primjereno i nije zdravo. Primjerenije zimskom sobu su tople papuče, džemper, dekica, topli napitci i drugo što će nas ugrijati iznutra i izvana.

winter-1150506_640Termostate treba podesiti na najnižu temperaturu koja će pružati osjećaj topline – za prostore u kojima boravimo to je temperatura od 21°C, za sobe u kojima se spava 18°C. Boravak u pregrijanim prostorima (sa suhim zrakom) loše utječe na zdravlje.

Za izbivanja iz doma termostate valja podesiti i na koji stupanj niže – ako izbivamo cijeli dan možemo ih podesiti na 16°C, ukoliko izbivamo tjedan dana i na 10°C.

Radijatore ne valja zaklanjati namještajem i ne prekrivati, a kad je više ljudi u prostoru termostat možemo podesiti i na 18°C.

Prostorije valja provjetravati više puta, na kratko. Također je poželjno ovlaživati zrak u grijanim prostorima. Suh zrak neprijatelj je sluznice i zdravlja.

Images courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar