Zalijevanje biljaka dok ste na godišnjem

 

 

O ovoj temi već smo pisali. Ipak, ovdje su neke fotografije koje vam omogućavaju foto pogled na rješenje problema. Uz pomoć žice provucite krpicu kroz dno teglice (gdje se ionako nalazi rupa) te je dovedite do površine. Tu je razdvojite na dva dijela da navodnjavaju podjednako jednu i drugu stranu teglice.  Ostatak gaze koja visi iz dna teglice uronite u vodu koja se nalazi u posudi ispod teglice. Evo nekoliko fotografija:

Ovaj način ima još jednu varijantu. Oveću posudu s vodom stavite na stolicu, a oko stolice poslažite biljke. Koliko imate teglica, toliko nabavite i špaga ili dugačkih trakastih gaza. Jedan vrh špage uronite u vodu, a drugi stavite na površinu biljke (ili utisnite dublje u zemlju). Biljka će također povlačiti onoliko vode koliko joj je potrebno. Svaka biljka imat će svoju špagu. Važno je da u posudi osigurate dovoljno vode za sve teglice s cvijećem.

Sobnim biljkama možemo osigurati potrebnu vlagu tako da ih metnemo u kadu u koju pustimo malo vode. Biljke složimo tako da do njih ne dopire sunce, ako kupaonica ima prozor na sunčanoj strani.

Možete također zemlju prije odlaska na putovanje obilno zaliti, a tada teglicu prekriti vlažnom mahovinom, vulkanskim pijeskom ili korom drveća, da manje isparava.

Postoji opcija i da teglicu s biljkom stavite u veću nepropusnu posudu punu vode. Biljka će si uzeti onoliko vode koliko joj je potrebno.

Još jedna mogućnost je da s malih plastičnih boca od pola litre (osobito su pogodne one sa sportskim čepom) nožem odrežete dno, te je okrenutu naopako utaknete grlićem u zemlju. Ako koristite boce s običnim čepom, onda je začepite, a na čepu izbušite nekoliko rupica te ju zabodite u zemlju pored biljke. Zatim bocu napunite vodom. Biljka će povući onoliko vode koliko joj bude potrebno. Postoje i posebne tutkalice za takav način navodnjavanja biljke, kao što možete vidjeti na slici.

Još o ovoj temi pročitajte ovdje.

Ivana Grabar, prof.

ostavite svoj komentar