Zalijevanje sobnog i balkonskog bilja

Svaka biljka ima specifične potrebe…

Potrebe biljaka različite su obzirom na vrstu biljke, doba godine i prostoru u kojem se nalazi.

Biljke nije poželjno zalijevati hladnom i tekućom vodom. Takva voda izaziva šok kod biljaka, a voda iz vodovoda sadrži i puno klora koji biljkama ne odgovara. Bilje treba zalijevati odstajalom vodom jer tada postaje mekša, toplija je i sadrži manje klora. Biljke kojima odgovara kiselkasto tlo dobro je zalijevati kišnicom ili destiliranom vodom. Osim toga, za zalijevanje možemo koristiti i vodu kojoj smo dodali treset (staviti u vodu da odstoji 24 sata).

balcony-flowersPrilikom zalijevanja treba voditi brigu o tome da zalijevamo zemlju, a ne biljku. Posudu s biljkom treba napuniti vodom do ruba i nakon 15-ak minuta izliti višak vode iz podloška (ili posude ako nema podloška).
Preporuča se zalijevati biljke u jutarnjim satima, posebno ljeti. Ukoliko niste sigurni treba li biljku zaliti ili ne u ruke uzmite malo zemlje i procijenite je li zemlja suha. Pri tome treba imati na umu da je zemlja uvijek suhija na vrhu nego na dnu posude. Biljke češće venu od prečestog zalijevanja. Na to nam, između ostaloga, ukazuju i velike, tamnosmeđe mrlje na listovima biljke.

Većinu sobnog bilja poželjno je redovito prskati (posebno tijekom zime zbog suhog zraka u prostorijama). Tropske biljke treba prskati češće, a zahvalni će nam biti i kaktusi i sukulenti, posebno u vrijeme intenzivnijeg rasta. Biljke se preporuča prskati prije podne, mlakom (gotovo toplom) vodom. Veće sobne biljke možemo istuširati u kadi, a dobro je za kišnog vrmena iznijeti bilje da se osvježi. Bilje ne treba prskati tijekom cvatnje, a neke biljke (afrička ljubičica, gloksinija, begonija i dr.) ne podnose vlaženje lišća pa prskanje ne dolazi u obzir.

U proljeće i ljeto kada biljke intenzivnije rastu potreba za vodom i hranjivima je izraženija. Nastupom hladnijih dana te potrebe se smanjuju.
Najviše vode u vrijeme cvatnje i plodonose zahtijevaju ciklame, begonije, cinerarije, ukrasni feferoni, božićne trešnje, kućne srećice i fitonije. Orhideje, fitonije i spatifilum treba zalijevati jednom do najviše dva puta tjedno ukoliko se nalaze u prosotoru s temperaturom između 18°C i 20°C.
Jednom tjedno zalijevati treba i biljke poput anturije, bromelije, lisnate begonije. Tijekom zime navedene biljke treba držati na temepraturi između 15°C i 18°C.

Biljke poput lozice, klorofituma, asparagusa i bršljana trebalo bi zalijevati također jednom tjedno.
Palme, agrume i sl. biljke koje nakon ljeta unosimo u svjetle i prostore s temperaturom od 8°C do 12°C treba zalijevati svakih 10 do 15 dana tijekom zime, ljeti, dok su na otvorenom, znatno češće.
Fikus, šeflera, dracena, kroton i filodendron tijekom zime, smješteni u hladnijim prosotrijama, također zahtijevaju zaljevanje svakih 10 do 15 dana.

Sukulente, lukovice, sanasaverije, fuksije i pelargonije smještene u prostorije u kojima temperatura ne prelazi 12°C treba zalijevati svakih 15 do 20 dana, a kaktuse, lukovice i cvijeće u mirovanju koje se drži u prostoru u kojemu se temperatura kreće između 5°C i 8°C treba zalijevati svakih 20 do 30 dana.

Kao zalijevati biljke tijekom godišnjeg…pročitajte ovdje

ostavite svoj komentar