Zaštita od hladnoće

Savjeti za starije osobe…

Starije osobe, radi sniženog bazalnog metabolizma i fizičke neaktivnosti kao i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja, pripadaju rizičnoj skupini i posebno su osjetljive na niske temperature.

Budući da starije osobe tijekom starenja gube oštrinu osjeta promjena temperatura preporuča se pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.
Preporuka je također izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i kasnijim, noćnim satima. Prvenstveno se to odnosi na starije osobe koje pate od srčanih tegoba kao i na one oboljele od respiratornih bolesti.

Za niske temperature prikladna je slojevita i ne preuska odjeća, po mogućnosti sa nepropusnim vanjskim slojem (na vjetar i vlagu). Preporuča se odjeća koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima, a to je odjeća od vune, polipropilena i svile. Glavu je potrebno zaštititi kapom (šeširom), ruke rukavicama, usta i lice prekriti toplim šalom (nastojeći ne udisati direktno hladni zrak), a na noge navući tople čarape i ne preusku, stabilnu i toplu obuću (također po mogućnosti vodonepropusnu i onu koja se ne kliže).

Starije su osobe sklone oticanju nogu i preporučljivo je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu) i obuću s visokom ili preniskom potpeticom. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja ili gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć obiteljskog liječnika.
Dođe li do povećanog znojenja ili do vlaženja odjeće iz drugih razloga, tu odjeću treba presvući što prije i obući suhu. Dugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor i to nikako nije uputno ignorirati.

Uputno je izbjegavati teži/zahtjevniji fizički rad na otvorenom kao i sve druge aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje. Radi prevencije mogućih padova i lomova uputno je izbjegavati hodanje po zaleđenim i klizavim površinama.

U organizam je neophodno unositi dovoljno tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a posebno biljnih čajeva i tople limunade. Alkohol i kofein treba izbjegavati ili konzumirati u minimalnim količinama.

Članovima obitelji preporuka je kontaktirati učestalije stariju osobu. Ona bi svakako uz sebe uvijek trebala držati svoje osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi). Ukoliko je osoba u potrebi izaći van poželjno je da to učini u pratnji mlađe osobe i po mogućnosti osobnim vozilom.

Ozebline i pothlađivanje ozbiljna su stanja sa mogućim negativnim i ozbiljnim posljedicama. To se može spriječiti ukoliko se simptomi otkriju na vrijeme i prvi koraci zaštite budu poduzeti pravovremeno. Ozebline su lokalna akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva uzrokovana hladnoćom. Nastaju nakon dužeg izlaganja ekstremnoj hladnoći, a najčešće zahvaćaju periferne dijelove tijela: nos, uši, prste, ruke i stopala.

Osobama koje se ponašaju u skladu sa navedenim savjetima ozebline ne bi trebale biti problem…

ostavite svoj komentar