Zašto se razvodimo

hands-1246170_640

Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.”

Nešto slično Tolstoju (u djelu Ana Karenjina) mogli bismo reći za sretne i nesretne brakove…

Prosječno trajanje braka u Hrvatskoj nešto je više od 14 godina. Prosječna dob žene u vrijeme stupanja u brak je 28, muškarca 32 godine. Najčešće se razvode parovi u srednjoj životnoj dobi, iako raste broj razvoda parova koji imaju i značajno duži bračni staž.

Zašto se razvodimo? Iako svaki par ima svoju, jedinstvenu priču razlozi su kod većine parova sljedeći: loša komunikacija, emocionalno udaljavanje, neispunjena i iznevjerena očekivanja, fizičko, psihičko i emocionalno zlostavljanje, socioekonomski i financijski problemi te nevjera.
Svaki od partnera ima određena očekivanja od sebe, određena od partnera, bračnog odnosa. Ponekad ta očekivanja nisu kompatibilna i ako se dobro ne iskomuniciraju i ne usklade – nastaju frustracije.

Za brak ljubav nije dovoljna (osim ako vaša definicija ljubavi ne uključuje i poštovanje i toleranciju), Za dobar brak potrebno je puno tolerancije, strpljenja, međusobnog uvažavanja te poštovanja.
Ako toga nema u dovoljnoj mjeri nastaju frustracije i problemi koji se gomilaju i preplavljuju odnos.

Malo po malo odnos koji je jednom bio pun ljubavi i nježnosti pretvara se u odnos pun kritiziranja, međusobnog optuživanja i prigovaranja. Svrha braka individualna je i zajednička sreća. Brak bi trebao biti odnos koji nas ispunjava, oplemenjuje, obogaćuje, a ne odnos koji nas umara, iscrpljuje ili frustrira.

Nerijetko ćemo čuti kako su se parovi u prošlosti više poštovali i imali više međusobnog razumijevanja. Zapravo, riječ je o tome da razvod u prošlosti nije bio nimalo jednostavna opcija. Pritisak obitelji i društvene norme bile su drugačije i parovi su najčešće upravo zbog pritiska okoline, a ne međusobnog poštovanja ili ljubavi, ostajali zajedno.

Ipak, neosporna je činjenica da se vezujemo nespremni usklađivati se u dovoljnoj mjeri, prihvaćati se, imati razumijevanja, strpljenja i poštovanja jedni za druge. Još uvijek je premali broj parova spreman potražiti pomoćraditi na odnosu i mijenjati obrasce koji su ih doveli u krizu odnosa.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar