Zdravo stanovanje

Prvi uvjet zdravog stanovanja je higijena doma što uključuje redovito čišćenje, brisanje prašine, prozračivanje prostora, ali i ovlaživanje zraka tijekom zimskih mjeseci kao i odvlaživanje kod pojave vlage i plijesni (plijesan sa javlja kod visoke vlage).

Plijesan se prema nekim istraživanjima nastanjuje u 50% domaćinstava. Uvjet za širenje plijesni je postojanje visoke razine vlage. Razvija se na drvenim površinama, u kupaonicama, u podrumskim prostorijama, na namještaju, zidovima i raznim drugim mjestima.

Daisies, Vase, Window, Floral, BouquetProzračivanje prostora pomaže i kod suhog zraka, ali i kod vlažnog. Prozračivanjem dolazi do izmjene ustajalog zraka sa svježim i smanjuju se uvjeti za razvoj štetnih mikroorganizama.

Vlažne prostore treba isušiti. Najprije treba riješiti problem nepotrebnih izvora vlage, a potom zidove i podove osušiti (manje dijelove može se isušiti sušilom za kosu). Vodom i deterdžentom možemo očistiti plijesan s površina koje su glatke i nemaju pora (pločice i staklo).

Kod čišćenja potrebno je nositi zaštitne rukavice na rukama i zaštitnu masku za lice kako bismo izbjegli udisanje sporama onečišćenog zraka. Nakon temeljitog pranja mjesto na kojem se nalazi plijesan treba obraditi kloriranim dezificijensima (oprez,toksični su) ili prirodnim sredstvima kao što su limunska kiselina i soda bikarbona.

Sodu bikarbonu treba razmutiti s vodom da se dobije pasta kojom se premaže onečišćeno mjesto, protrljati i potom isprati octom i na kraju vodom. Ovaj se postupak može primijeniti i za čišćenje kupaonskih zavjesa, odvoda u kadi, umivaonika, bidea i sl. Ukoliko uspijete ukloniti plijesan navedenim postupcima, a niste riješili problem vlage u prostoru, plijesan će se ponovno pojaviti.

Klimatizacijski uređaji, građevinski materijali, kanalizacijski sustavi, elektromagnetska zračenje

Daffodils, Spring, Yellow Flowers, PlantBiološko onečišćenje zraka u prostorima u kojima svakodnevno boravimo dodatno se pojačalo uvođenjem klimatizacijskih uređaja. Uz nedovoljno ispitane građevinske materijale, onečišćene kanalizacijske sustave, kemijske i druge onečišćivaće, loše održavani ventilacijski sustavi pogoduju širenju sindroma bolesnih stambenih objekata.

Živimo u prostorima koji su nedovoljno prozračivani i umjetno osvijetljeni, izloženi raznim isparavanjima, štetnim zračenjima. Sve više osoba osjeća posljedice takvog nezdravog stanovanja u vidu nekog zdravstvenog problema (učestale glavobolje, kronični umor, nesanica…).

Plijesan, gljivice i drugi mikrotoksini koji ugrožavaju čovjekovo zdravlje nakupljaju se kako u klimatizacijskim uređajima tako i u tapisonima, tapeciranom namještaju, izolacijskim materijalima, tapetama.

Kućanski aparati, računala, mobiteli, tv prijamnici i satelitski prijamnici izvor su štetnog elektromagnetskog zračenja tzv. elektrosmoga. Dugotrajna izloženost svim navedenim utjecajima može uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem.

Kako si pomoći? Što učiniti?
Nažalost, u većini slučajeva teško ćemo promijeniti stambene uvjete u svom domu (posebno u većim stambenim zgradama) ili u prostorima u kojima radimo.
Ono što možemo učiniti je da nastojimo poticati okolinu na češće prozračivanje, na oplemenjivanje prosotora biljkama koje pročiščavaju zrak i neutraliziraju toksine (spatthiphyllum, azaleje, filodendroni, gerberi).

Klimatizacijske uređaje u svom domu moramo redovito čistiti i pravilno održavati. Treba voditi računa o dotoku prirodne svjetlosti kad je god to moguće, a zrak ne pregrijavati bez potrebe (optimalno je 20-22°C).
Iz vlastitog doma možemo izbaciti ili na najmanju moguću mjeru svesti količinu raznih prostirki i tapisona, također i kemijska sredstva poput ljepila, boja i agresivnih sredstava za čišćenje, a pri izboru podnih obloga prednost dati prirodnim materijalima.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar