Kako živjeti svjesnije

Koliko vremena imamo u jednom danu?

Svi imamo jednako – 24 sata. Ali glavno pitanje je s koliko sati u danu možemo raspolagati kako želimo. Jedan dio vremena spavamo, jedan dio radimo, jedan dio vremena pripada našoj obitelji, jedan dio svakodnevnim obavezama, a zatim hobijima…. A gdje je vrijeme samo za nas, za prisebnost, razmišljanje, ljenčarenje? Kako doći do tog vremena, kako se za njega izboriti? I zašto je važno osigurati si to vrijeme?

Vrijeme u kojem ćete učiniti odmak od svakodnevnice, u kojem ćete zastati i činiti ono što želite je dragocjeno vrijeme. To je vrijeme kojim se čuvate da vas ne proguta život, da vaša svakodnevnica ne postane ‘nesvjesna’ ( što bi značilo da obavljate ono što morate, završite dan, a da ne znate je li ono što ste radili ujutro bilo danas ili jutro prije). Dobar primjer nesvjesne svakodnevnice je kao kada vozite automobil – nekako nesvjesno prođete uobičajenom rutinom ne zapažajući ništa, vozeći automatski, ne sjećajući se kojim ste dijelovima prošli…

Vrijeme kojim činite odmak od rutine svakodnevnice vas osvještava da budete temeljitiji u svakodnevnom življenju, pažljiviji prema životu koji vam se događa. U tom vremenu revidirate vaše misli, postupke, odluke… i tako se približavate sve više vlastitim vrijednostima i svojoj nutrini, samome sebi.

Kako to učiniti? Kako krenuti svjesnije živjeti?

Uđite nakratko u svoje srce, svoj duh i pitajte sebe što biste željeli činiti jednom tjedno. Nabrojite barem 3 stvari. Zatim odlučite ovaj tjedan to pokušati prakticirati. Ako svaki tjedan pitate sebe što biste željeli i ako si to uzmete kao važan cilj koji treba ostvariti, bit ćete svaki dan sve bliže i bliže svjesnijem životu koji živite kako želite, prema vašim vrijednostima i potrebama. Tako sve više postajete autentična osoba s kojom je divno biti u blizini, koja nije ljuta na ljude oko sebe, na svijet, državu, već živi aktivno ono što joj je darovano: životni dah koji se sastoji od udisaja za udisajem i sloboda izbora da pri tome čini ono što želi i smatra vrijednim.

Ivana Grabar, prof.pedagogije,socioterapeut,
Krugovi, udruga za edukaciju i savjetovanje, www.krugovi.hr 

ostavite svoj komentar