8 praktičnih savjeta kako malu kuhinju učiniti većom

Kad razmišljate o kuhinji iz snova vaše maštarije vjerojatno ne uključuju riječ „sićušna“…

No za mnoge nema alternative; život u malim stanovima ili kućama podrazumijeva i skučenu kuhinju – nagurane kuhinjske aparate, natrpane radne površine i stalno guranje ukućana dok se provlače između stola i hladnjaka. Ako niste spremni (ili si trenutno ne možete priuštiti) rušenje zidova i proširenje kuhinje, učinite sljedeću najbolju stvar – stvorite dojam većeg prostora s nekoliko jednostavnih trikova.

1.Neka bude svijetlo!
Najbolji način za prividno povećanje vaše kuhinje je njezino osvjetljivanje; konzultirajte se sa majstorima i provjerite možete li povećati prozore, bilo u širinu ili u visinu. Ako prozor možete proširiti sve do razine sudopera cijeli će se prostor doimati većim. Ipak, pripazite da opterećenje na zidove nije preveliko ili da ih pri uvećanju prozora ne oštetite. Razmislite i o prirodnom osvjetljenju, pogotovo malim svjetlima ispod polica koji bi osvjetljivali radne površine i pridonosili ugodnoj atmosferi.

2.Promijenite pod
Pri preuređivanju kuhinje obratite pažnju na pod; prostor možete povećati širokim horizontalnim prugama, velikim dijagonalnim crtama ili općenito neutralnim bojama. Horizontalne pruge će stvoriti dojam veličine prostora, a svijetle boje će doprinijeti osjećaju prostranosti, pogotovo kad je pod nijansu svjetliji ili tamniji od zidova i kuhinjskog pokućstva. Možda vam se ovo čini smiješno, ali izaberite uzorke i elemente koji će poticati ljude da gledaju prema gore! Vertikalne linije koje se pružaju sve do stropa čine ga naizgled višim.

3.Obojite je bijelo
Obojite zidove u bijelu ili neku svijetlu pastelnu boju. Neka ormarići budu od svijetlog drveta, bijeli ili boje zidova kako biste spriječili da kuhinja izgleda prenatrpanom. Ipak, nemojte pretjerati, s obzirom da previše bijele stvara sterilnu, bolničku atmosferu. Odabir prikladnih boja vjerojatno je najvažniji faktor pri stvaranju dojma velike kuhinje. Pokušajte postići uniformiranost boja tako što će zidovi, pod, prozori i kuhinjski ormarići biti iste, pastelne boje.
To je najjednostavniji način za postizanje prostranog, otvorenog izgleda. Ako su namještaj i zidovi iste ili slične boje oko ne raspoznaje toliko precizno gdje što počinje i završava. Blijede boje odbijaju svjetlo i time se prostor doima većim, no možete upotrijebiti i tamne; plavu ili smeđu koji će stvoriti dojam da su zidovi udaljeniji nego što uistinu jesu.

4.Iskoristite staklo
Pokušajte u vašu kuhinju inkorporirati što više stakla; staklena vrata ormarića, staklene police na kojima možete izložiti porculan ili držati posude sa začinima, a ukoliko planirate nekakav maleni stolić, razmislite o staklenom s obzirom da ta prozirnost doprinosi osjećaju većeg prostora.

5.Prostor za pohranu
Svakako pokušajte dobiti što više vertikalnog prostora za pohranu; neće se stvarati nered na radnim površinama a cijela kuhinja doimat će se čišćom. Zamijenite kuhinjske ormariće visokima koji dotiču strop. Rijetko korištene kuhinjske aparate i posuđe možete staviti na vrh. Držač noževa možete zamijeniti zidnim, a na zid objesite i lonce i tave. Na klinove možete objesiti i šalice i time si osloboditi još prostora. Uz povećanje iskoristivog prostora ovi će vam trikovi olakšati kretanje, pronalazak stvari koje vam trebaju i poboljšati izgled kuhinje.
Razmislite i o korištenju otvorenih polica (ili jednostavno postojećima uklonite vrata) s obzirom da stvaraju iluziju dubljeg prostora, a za još intrigantniji izgled instalirajte male police s nosačima. Zaključak: Nemojte nabacati previše elemenata, polica i ormarića. Eliminirajte s njih sve suvišne stvari; odaberite nekoliko lijepih i korisnih predmeta koji će privlačiti pažnju, a ostale spremite.

6.Održavajte kuhinju čistom
Uredna i čista kuhinja doimat će se većom nego što uistinu jeste. Iskoristite sav prostor za pohranu kako bi šank, stol i radne površine bile potpuno čiste. Koristite zidne klinove da imate što više slobodnog prostora. Riješite se nepotrebnih aparata, pribora za jelo, tanjura, posuda i slično. Pobrinite se da su oni aparati koje koristite, kao i sve površine, uvijek čiste – kuhinje se često doimaju tamnije, prljavije, a time i manje, zbog vrućine, vlažnosti i masti, dok će redovito čišćenje dovesti do kuhinje koja sjaji i blista.

7.Uklonite nepotrebne zidove
Ako ste u mogućnosti, srušite zid između kuhinje i dnevne sobe ili blagovaonice. Time ćete povezati malu prostoriju s većom i obje će se činiti prostranijima i svjetlima. Logika je jednostavna; proširit ćete vlastiti vidokrug i umjesto u zid udaljen jedan metar, gledati u dalji zid dnevne sobe, koji će biti udaljen nekoliko metara.

8.Budite kreativni
Dobro odmjerena kombinacija svih prethodno navedenih točaka, uz neke dodatne ideje poput stavljanja velikog ogledala (ili što vam već padne napamet), glavni je preduvjet za prividno povećanje vašeg kuhinjskog prostora. S obzirom da je svaka kuhinja specifična na vama da procijenite najbolji način da dođete do željenih rezultata – u tom procesu želimo vam puno sreće!

Članak napisao Romeo Demeš u suradnji sa stručnjacima za kuhinje sa portala Dan Studio.

 “Herbs In Kitchen” – Image courtesy of BrianHolm at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar