Ako nemaš za reći nešto lijepo – ne reci ništa

Prema provedenim ispitivanjima mi smo nacija prilično sklona kukanju, žaljenju, kritiziranju svega i svačega. Pita li nas netko kako je prošao dan na poslu – naći ćemo štofa za žaljenje: previše posla, loši međuljudski odnosi, Thought, Thoughts, Think, Idea, Dreamgrozan šef i sl. Žalit ćemo se i na vrijeme, na susjede, na okolnosti zbog kojih smo nezaposleni, na primanja, na djecu, roditelje, na sve.
Na taj način zatvaramo se u krug nezadovoljstva, frustracija i negativnosti svih vrsta. Zaklanjamo si pogled na dobre ljude i dobre situacije.

Stručnjaci smo za pronalaženja mana, vrlinama teže ulazimo u trag.
Svatko i sve ima i dobrih i loših strana. Ljudi, okolnosti, ustanove, stvari… Neke su uistinu loše i to je prilika za rast i učenje, možda poticaj ili prilika za nešto drugačije, bolje.Feedback, Confirming, Balloons, Heart

Negativne misli privlače nove negativne misli, ružna riječ privlači još ružnih riječi, nezadovoljstvo rađa nezadovoljstvo, itd. Pokušajte pronaći nešto pozitivno u svakome iz vaše okoline i nešto pozitivno u svakoj problematičnoj situaciji koja vas zadesi.

Naravno, nerealno bi bilo uvijek i o svemu govoriti isključivo pozitivno. Kad imamo dobru namjeru i konstruktivnu kritiku sasvim je u redu izraziti je na primjeren način i u prikladno vrijeme. Ne klevetati, ne ogovarati, ne kritizirati, ne širiti glasine, ne žaliti se zbog žaljenja.

Pokušajte prosijati riječi prije nego ih izgovorite. Ustrajnim osvješćivanjem i pokušavanjem možemo steći naviku da, prije nego o nekome ili nečemu izrečemo nešto ružno ili negativno, zastanemo i pokušamo smisliti nešto lijepo ili konstruktivno. Nešto zbog čega će se situacija promijeniti na bolje.

Ako nam ništa ne padne na pamet – bolje da šutimo.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar