Glasine

Mogu biti vrlo ubojite…

Što su glasine? Prijedlog za vjerovanje koji prelazi sa osobe na osobu, obično usmenom predajom, bez obavijesti o tome kako provjeriti navedenu informaciju.
U procesu prenošenja informacije (prepričavanja) događaju se mnonobrojne deformacije izvorne formulacije – pokvareni telefon.
Da bi se glasina pojavila moraju biti zadovoljeni neki uvjeti. Sadržaj glasine mora privući pozornost ljudi, a sama glasina mora biti neprovjerljiva.

Glasine su vrlo djelotvorno oružje. Njima su se služili u ratovima u ekonomiji, u tvrtkama, konstantno kruže nekakve glasine.Da to ne bi narušilo komunikaciju između zaposlenih i poslovanje tvrtke glasine treba ‘kultivirati’. Povremeno se mogu sazvati sastanci i provjeriti koje to glasine kruže poduzećem, može se provjeriti ne/istinitost svake pojedine i obavijestiti zaposlene o utvrđenim činjenicama.
Ukoliko ste osobno pogođeni glasinom, najbolji odgovor je šutnja. Demantiranje obično nije dobra taktika. Glasine na koje se osoba ne obazire brzo gube na snazi i prestaju biti zanimljive.

Ukoliko svjedočite širenju glasine upitajte onoga tko ih širi je li provjerio navedene infomracije, od kuda mu te informacije, je li ih prosijao
Glasine danas putuju brže nego ikada i obuhvaćaju veliki broj osoba. Nije moralno sudjelovati u širenju bilo čega što nije moguće provjeriti, što može nekome nauditi.

ostavite svoj komentar