Biljke koje nam pomažu kod stresa i napetosti

Umjesto sintetičkih lijekova…

Osobama koje su pod pritiskom i preopterećene su narušava se ravnoteža u organizmu. Ta preopterećenost najčešće se manifestira pojavom pojačanog lupanja srca, vrtoglavice, znojenja, nesanice, gubitka daha, pojave strahova i raznih oboljenja.
Sve su to znakovi upozorenja – (za)stani!

Tada najčešće hitamo u najbližu ljekarnu i kupujemo sintetičke lijekove (za smirenje). Ti nam lijekovi pomažu i osjećamo se bolje dok ih uzimamo. O tome kakve sve posljedice možemo osjećati poslije najčešće ne razmišljamo jer nam je važno da nam je sada bolje. Valja nam funkcionirati – na poslu i kod kuće.

Premda stresu ne možemo pristupiti samo iz jedne perspektive (valjalo bi se pozabaviti životnim stilom, organizacijom vremena i mnogim drugim aspektima života), svakako je uputno potražiti pomoć u biljnoj ljekarni, uz naravno, savjetovanje sa stručnom osobom (fitoterapeutom, homeopatom i dr.) i osobnim liječnikom.

Korijen sladića (Glycyrrhiza glabra)
Ovo je vrloljekovita biljka. Normalizira funkcije nadbubrežnih žlijezda i smiruje.

Pasiflora (Passiflora incarnata)
Pasiflora također umiruje i opušta. Poboljšava rad živčanog sustava, umamnjuje stres i anksioznost te povoljno utječe na dobar i miran san.

Gospina trava (Hypericium perforatum)
Ova se biljka od davnina koristi kod osjećaja nemira i kod depresije. Potiče proizvodnju serotonina pa poboljšava raspoloženje, umanjuje stres i energizira tijelo.

Lavanda (Lavandula officinalis)
Zahvaljujući blagotovornim umirujućim svojstvima već se stoljećima koristi za liječenje i ublažavanje tegoba cijelog niza bolesti. Umiruje, poboljšava san, umanjuje osjećaj anksioznosti i depresije.

Kava kava (Piper methysticum)
Ova biljka umiruje središnji živčani sustav, ne remetećiumne sposobnosti. Uklanja nervozu, jača osjećaj samopouzdanja i osigrava miran san.

Image courtesy of dan at FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar