Blagdanska depresija

U ovo doba godine mnogi ljudi ne osjećaju radost i veselje… Naše (ne)raspoloženje tijekom blagdana jednim je dijelom pod utjecajem  vremenskih prilika, kratkih dana  i nedovoljne količine prirodnog svjetla,

No, depresiju i loše raspoloženje potiču i socijalni uvjeti  – pojačani stres zbog pritiska okoline i očekivanja vezana uz blagdane.
Jurnjava za idealnim poklonima, kupovina namirnica, pečenje kolača i kuhanje blagdanskih jela, utrka s vremenom kojeg nikada dovoljno, rastezanje kućnog budžeta, promjene u prehrani (povećan unos hrane, posebno slatke i masne hrane te alkohola) samo su neki od čimbenika zbog kojih blagdani mogu rezultirati poremećajima spavanja, glavoboljama, napetošću, padom koncentracije, razdražljivošću, tugom i depresijom.

Ovo doba godine najteže pada usamljenim osobama – samcima i starijim osobama bez obitelji. Okruženi slikama obiteljskih i prijateljskih druženja oni se osjećaju još usamljeniji nego ostalim danima.

Ovi poremećaji mogu potrajati kraće vrijeme, a mogu se i protegnuti. Najčešće simptomi polako nestaju prolaskom blagdana i povratkom u uobičajeni životni ritam. Ostaje samo osjećaj da i ove godine nešto nismo napravili kako treba.

Što učiniti?

Važno je usporiti i poslagati prioritete.  To može uključivati sljedeće:

  • napraviti blagdanski plan aktivnosti i ne stavljati sav teret na svoja leđa već delegirati poslove i zaduženja;
  • odrediti blagdanski budžet i ne izlaziti iz zadanih okvira nastojeći biti realni;
  • napraviti blagdanski jelovnik i ciljano kupovati namirnice;
  • u plan svakako unijeti i neku opuštajuću aktivnost – šetnju, masažu, gledanje dobrog filma, druženje s knjigom  i sl.
  • nastojati ne uspoređivati se s drugima, naročito ne s nerealnim likovima iz reklama i filmova;
  • imati na umu da su blagdani dani poput drugih, da uvijek imamo nekakav izbor, mogućnost za djelovanje i odluku kako ćemo ih doživjeti i proživjeti (uživati u samoći ili se uključiti i neku akciju, pozvati nekoga k sebi umjesto da čekamo da nas netko pozove, ostati kod kuće uz dobar film i topli čaj, fine kekse ili dr.);

Photo courtesy od Pixabay

ostavite svoj komentar