Blagdanska depresija

U ovo doba godine mnogi ljudi ne osjećaju radost i veselje… U ovo doba godine naše je (ne)raspoloženje jednim dijelom pod utjecajem  vremenskih prilika – kratkih dana i nedovoljne količine prirodnog svjetla,

No, nisko raspoloženje potiču i socijalni uvjeti  – pojačani stres zbog pritiska okoline i očekivanja vezana uz blagdane.
Malo tko uspije izbjeći prosinačku jurnjavu za poklonima, kupnju namirnica, pečenje kolača i nakuhavanje, preopterećivanje kućnog budžeta, promjene u prehrani (povećan unos hrane, posebno slatke i masne hrane te alkohola), a to su samo neki od čimbenika zbog kojih blagdani mogu rezultirati poremećajima spavanja, glavoboljama, napetošću, padom koncentracije, razdražljivošću, tugom i depresijom.

Ovo doba godine najteže pada usamljenim osobama – samcima i starijim osobama bez obitelji, sa slabom socijalnom podrškom. Zasipani slikama obiteljskih i prijateljskih blagdanskih druženja osjećaju se usamljeniji nego ostalim danima.

Ovi poremećaji mogu potrajati kraće vrijeme, a mogu i potrajati. Najčešće simptomi polako nestaju prolaskom blagdana i povratkom u uobičajeni životni ritam. Ostaje samo osjećaj da i ove godine nešto nismo napravili kako treba.

Što učiniti?

Važno je usporiti i poslagati prioritete.  To može uključivati sljedeće:

  • napraviti blagdanski plan aktivnosti i ne stavljati sav teret na svoja leđa već delegirati poslove i zaduženja
  • odrediti blagdanski budžet i ne izlaziti iz zadanih okvira nastojeći biti realni
  • napraviti blagdanski jelovnik i ciljano kupovati namirnice
  • u plan svakako unijeti i neku opuštajuću aktivnost – šetnju, masažu, gledanje dobrog filma, druženje s knjigom  i sl.
  • nastojati ne uspoređivati se s drugima, naročito ne s nerealnim likovima iz reklama i filmova
  • imati na umu da su blagdani dani poput drugih, da uvijek imamo nekakav izbor, mogućnost za djelovanje i izbor kako ćemo reagirati (uživati u samoći ili se uključiti i neku akciju, pozvati nekoga k sebi umjesto da čekamo da nas netko pozove, ostati kod kuće uz dobar film i topli čaj, fine kekse ili dr.)

Razmislite koja su vaša uvjerenja o blagdanima. To su ideje koje smo internalizirali u svom umu i koje usmjeravaju naše akcije i ponašanje, a da duboko u sebi ne znamo zašto.  Zato je dobro osvijestiti ih i pokušati odbaciti ona ograničavajuća i štetna.

Naš osjećaj uspjeha, zadovoljstva, radosti i dr. temelji se na našim uvjerenjima. Kad osjećamo da naš život ne ide onim putem kojim bismo željeli i da nismo dobro, trebali bi preispitati svoja temeljna uvjerenja.

Photo by lilartsy from Pexels

ostavite svoj komentar