Sunce je izvrstan antidepresiv

Poznato je da se u periodima kada duže vrijeme izostanu sunčani dani poveća broj osoba zahvaćenih depresijom, lošim raspoloženjem, umorom… Prirodno svjetlo (sunce) i ono u našim domovima imaju veliki utjecaj na  zdravlje u cjelini – na fizičkoj i psihičkoj razini. Tijelo naprosto treba svjetlost. Isto kao što treba mrak.Beech, Fagus Sylvatica, Fagus
Ujutro nam svjetlo pomaže da se razbudimo i pokrenemo, uvečer nam (su)mrak olakšava opuštanje i zaspivanje.

Znanstvenici pretpostavljaju da nedostatak svjetla smanjuje lučenje serotonina, važnog za duševno blagostanje i osjećaj sreće. Mrak pak pojačava lučenje hormona melatonina, važnog za san, koji u normalnim količinama ne uzrokuje depresiju, ali njegove povećane količine u tamnom razdoblju godine sudjeluju u nastanku sezonske depresije.

Svjetlo je iznimno važan čimbenik brojnih kemijskih i fizikalnih procesa u prirodi i važno je za funkcioniranje čovjekova tijela, osobito mozga.
Koliko svjetlosti trebamo ovisi o dobu dana i aktivnostima kojima se bavimo.
Potrebu za svjetlom najbolje je namiriti iz prirodnog izvora – boravkom na otvorenom tijekom dana.

Sunflower, Summer, Yellow, Nature Tijekom zimskih mjeseci može biti teško osigurati pravu mjeru svjetla. Zbog izostanka svjetla veći broj ljudi tijekom zimskih i jesenskih mjeseci pati od depresije, pomanjakanja energije, umora, slabe koncentracije, potištenosti, poremećaja spavanja (posebno u vidu povećane potrebe za spavanjem), smanjenog spolnog nagona, smanjene druželjubivosti i pojačane žudnje za slatkim (posebno predvečer).
Depresija koja se javlja u kasnu jesen ili ranu zimu (ona koja prolazi obično potkraj zime zove se sezonski poremećaj raspoloženja (SPR) ili zimska depresija).

Plant, Nature, Leaf, Flower, Season Preporuka je izlagati se dnevnom svjetlu u svakoj prilici, čak i za oblačnog vremena. I kroz oblake, sunce daje dovoljno svjetla da epifiza prestane lučiti melatonin već nakon pola sata izloženosti svjetlu. Dobro osvijetljeni prostori i puštanje svjetla kroz prozore također mogu biti od pomoći.
Za borbu protiv depresije i lošeg raspooženja savjetuje se i redovita tjelovježba jer fizički napor potiče lučenje hormona antidepresivnog djelovanja.
Danju trebamo svjetlo, noću mrak. Izloženost svjetlu tijekom noći remeti naš biološki sat i također negativno utječe na zdravlje. Najbolje je pronaći ravotežu – dovoljno svjetlosti tijekom dana i dovoljno mraka tijekom noći.

Fototerapija (terapija svjetlom)
Premda niti približno nisu učinkovite kao prirodno svjetlo od pomoći mogu biti i lampe za terapiju svjetlom. Pomažu kod zimske depresije i letargije, podižu energiju i raspoloženje. U našoj zemlji ovo je prilično nepoznata metoda liječenja.
Za fototerapiju se koriste se posebne lampe širokog spektra, jačine od 2500 do 10.000 luksa. Obično kućno svjetlo nije dovoljno za terapijski učinak. Poboljšanje nastupa u mnogim slučajevima već za nekoliko dana, a preporučljivo je terapiju provoditi sve dok dani opet ne postanu dulji. Ukoliko se terapija svjetlom provodi prema uputama stručne osobe  i u dogovoru s obiteljskim liječnikom sigurna je za zdravlje.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar