Bonton na društvenim mrežama

Društvene mreže ‘ugradili’ smo u svoje živote.

Internet je sveprisutan, na razne načine. U poslovnom i u privatnom životu. Kao vrlo demokratki i otvoren medij internet malo po malo mijenja naše ponašanje. Zaboravljamo da pravila lijepog i kulturnog ponašanja koja vrijede u svakodnevnom životu moraju vrijediti i u onom virtualnom.
Profili na društvenim mrežama govore o nama mnogo više nego li smo toga svjesni. I zasigurno mnogo više nego bismo mi to željeli (kada bismo malo zastali i zamislili se).
Naši profili otkrivaju naše težnje, želju da budemo privlačniji, pametniji, neobuzdaniji… Na mrežama se pokušavamo prikazati kao netko tko bismo željeli biti, a ne kao osoba kakva jesmo. Manipuliramo odabirom slika i drugih sadržaja, prikazujemo se u najboljem svjetlu, ali i pribjegavamo vulgarnostima, pretjeranom iznošenju podataka o sebi i drugima, iznosimo obilje trivijalnih pojedinosti iu svakodnevice, ali i neprimjerene i eksplicitne fotografije i sadržaje.

Čemu sve to? S kojim ciljem?
Jesmo li svjesni kamo to vodi?
Ono što je objavljeno na internetu dostupno godinama će biti dostupno izrazito širokom krugu osoba. Mnogi će sa prolaskom vremena shvatiti svoju neupućenost, površnost i zablude, no nema popravnog.
Pokušajte razmišljati malo unaprijed. Zamislite ozbiljnog poslovnog čovjeka čije vulgarne fotografije mogu vidjeti njegovi sadašnji kolege. Ili njegova djeca. Zamislite da ste to vi.

Društvene mreže su ok, ali samo onda kada se koriste na razuman način.

ostavite svoj komentar