Boravak u prirodi

Veliki plus cjelokupnom zdravlju…

Želite li učiniti nešto dobro za svoje zdravlje – boravite češće u prirodi i budite aktivni. Mnoštvo istraživanja i iskustva dokazala su blagotvoran utjecaj aktivnog boravka u prirodi na zdravlje – mentalno, fizičko i psihičko.

Boravak u prirodi značajno smanjuje razinu hormona stresa u tijelu i ublažava simptome anksioznosti i depresije, potiče kemijske reakcije u našem tijelu zbog kojih se počinjemo osjećati dobro, zadovoljno, energizirano (ispuštanje tzv. hormona sreće, odgovornih za dobre i pozitivne osjećaje, endokanabinoida, dopamina, oksitocina, endorfina, neuroprijenosnika GABA, serotonina, adrenalina).
Uz to, boravak na otvorenom omogućit će nam opskrbu tijela neophodnom količinom vitamina D (osigurava normalno funkcioniranje mozga, smanjuje upalne procese, daje snagu mišićima, potiče imunitet, štiti od dijabetesa).

Potrebno je relativno malo vremena provesti u prirodi da bismo osjetili dobrobiti (već će i 20-ak minuta značiti puno).
Posebno je važno izdvojiti vrijeme za boravak u prirodi u životnim razdobljima kad smo pod stresom i živimo ubrzano. Premda zvuči proturječno (mnogi će reći „Gdje da nađem vrijeme?“) to je ključna promjena koja će za sobom povući druge pozitivne promjene ili obratno – ne nađemo li vremena za sebe riskiramo ozbiljne tegobe sa zdravljem. Boravak u prirodi jača naš imunološki sustav i pomaže nam da i pritiske podnesemo lakše.

Sam boravak u prirodi blagotvoran je, a ako smo pri tome još i aktivni – to je dodatni plus!
Malo brži hod, par vježbi istezanja, pravilno disanje, prisutnost i za 20 minuta osjetit ćemo se značajno bolje nego da smo popili šalicu kave (ili čaja) ili neki energetski napitak. I učinci će biti dugotrajniji.
Ne treba niti reći da je aktivan boravank u prirodi dobar za održavanje optimalne tjelesne težine.

Uspijemo li u sve to uključiti i djecu – bingo!

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar