Čišćenje drvenog namještaja

Korištenjem prirodnih sredstava…

Namještaj od punog drveta kao i onaj od prave kože sve su popularniji. Istina, riječ je o namještaju koji je uglavnom nešto skuplji, ali zdraviji i vrlo često dugotrajniji.

Da bi takav namještaj ostao što duže očuvan i funkcionalan moramo ga održavati i čuvati.
U trgovinama možemo kupiti cijeli niz sredstava za čišćenje i održavanje namještaja svih vrsta. Uglavnom je riječ o sredstvima čije komponente (ulja, otapala i dr.) nisu prirodne i nisu zdrave kako za čovjeka tako ni za prirodu. Osjetljivijim osobama mogu izazvati alergijske reakcije, a jednom kad završe u prirodi njihova štetnost očituje se kroz zagađenje voda, tla, zraka…

Razmišljamo li o tom aspektu prirodna sredstva za čišćenje najbolji su izbor za nas. Jednostavno ih je pripremiti, ne moramo strahovati od popratnih pojava i možemo ih koristiti bez ograničenja.

Ukoliko ste vlasnik drvenog namještaja obične mrlje i prašinu možete ukloniti vlažnom krpom za brisanje prašine. Važno je da krpa ne bude jako vlažna i da na namještaju ne ostaje voda od koje mogu nastati vodene mrlje na koje se onda hvata dodatna prašina. Sredstvo koje će produžiti period slijeganja prašine na namještaj možete napraviti na sljedeći način: u litri vode promiješate jednu čajnu žlicu octa i jednu čajnu žlicu glicerina pa mekanom krpom blago natopljenom u tu otopinu prebrišite drvene površine.

Za njegu tamnog i svijetlog drevnog namještaja možete upotrijebiti sljedeću mješavinu: tri žlice pčelinjeg voska, tri jušne žlice terpentinskog ulja, tri žlice pepela od papira koji je dobar za tamni namještaj ili tri jušne žlice pepela od breze za svijetli namještaj. U vodenoj kupki valja otopiti pčelinji vosak, zatim dodati ostale sastojke i miješati dok se ne dobije kremasta struktura. Ohladiti smjesu i spremiti u posudu te po potrebi koristiti. Ova smjesa može stajati godinu dana, a osim za njegu izvrsna je i za manje ogrebotine.

Za odstranjivanje tvrdokornije prljavštine možete pripraviti sredstvo za čišćenje koje se temelji na sapunici.
Priprema se na sljedeći način: zagrije se litra vode (da bude mlaka), u nju se doda jedna jušna žlica salmijakove otopine i jedna jušna žlica terpentina. Mjesta koja treba očistiti valja dobro izribati spužvom ili krpom namočenom u ovo sredstvo.

Za svijetlo i tamno drvo (nelakirano) u trgovinama možete nabaviti tikovo ulje, a za namještaj od crvenkastog drva dobro je laneno ulje. Jabučnim octom lako se čiste mrlje od stvrdnutog sloja prašine.
Ogrebotine na svijetlom drvu uklanjaju se bijelim vazelinom, a one na tamnijem uz pomoć crnog vina.
Vodene mrlje na drvenom namještaju valja istrljati pastom za zube.
Mrske nam mrlje od rubova čaša na drvenim stolovima uklanjaju se mješavinom od jedne čajne žlice maslaca, jedne čajne žlice majoneze i malo cigaretnoga pepela.

“Sitting Room”- Image courtesy of Michelle Meiklejohn at FreeDigitalPhotos.net

 

 

ostavite svoj komentar