Dezodoransi

Koji odabrati?

Znanstvenici se još uvijek jednoglasno ne slažu oko učinaka koje upotreba dezodoransa ima na zdravlje.

Premda prevladava mišljenje kako su količine štetnih sastojaka u ovim preparatima minorne da bi predstavljale rizik za zdravlje, nitko još pouzdano ne zna kakav kumulativan učinak oni imaju.
Tijekom dana mi se višestruko izlažemo tim kemikalijama bilo kroz dezodoranse, kreme, šminku i sl.
Najupitniji sastojak antipeperspiranata su aluminijska soli. Njihov zadatak je blokirati znojenje, čime narušavaju prirodno funkcioniranje organizma. Osim toga, aluminij se kroz kožu može apsorbirati u organizam, oštetiti DNK i povećati rizik od stvaranja kancerogenih stanica.

Provedena istraživanja u velikoj mjeri povezuju svakodnevno brijanje pazuha i svakodnevno korištenje antiperspiranata na bazi aluminija sa nastankom zloćudne bolesti (rak dojke).
Uz aluminij, u antiperspirantima su prisutni i parabeni, konzervanski sveprisutni u kozmetičkim preparatima. Pronađeni su u uzorcima tumora unutar strukture kancerogenih stanica raka dojke.

Uz navedene sastojke u antiperspirantima nalazi se i triclosan. Ovaj sastojak ima antibakterijska svojstva, no provedena istraživanja i njega stavljaju na ‘crnu listu’. Lošu reputaciju imaju i talk i propilen glikol.
Ne birajte ih prema privlačnom pakiranju, boji ili mirisu, već čitajte deklaracije. Izbor je sve veći i na sreću sve bolji. Birajte one sa bezopasnim sastavom (manje rizičnim konzervansima poput natrij benzoata ili kalij sorbata), nježne, učinkovite neutralizatore mirisa znoja. Prirodnija srestva obično nemaju učinak koji traje 24 ili 48 sati kako nam obećavaju neki proizvođači, no oprati se i ponovno nanijeti dezodorans ne bi smjelo nikome predstavljati problem. Alaun kristal pokazao se izuzetno dobrim rješenjem, a možete i sami napraviti svoj dezodorans.

ostavite svoj komentar