Život nakon razvoda

Bio gorak i težak ili sporazuman, razvod uvijek sa sobom nosi niz stresnih događaja i neugodnih emocionalnih stanja. Osobe se, tijekom i nakon razvoda, često ne snalaze u novim ulogama. Osjećaju se ljutito, zbunjeno, ogorčeno, povrijeđeno, paralizirani su jer ne znaju kako dalje, osjećaju strah za svoju djecu (ako ih imaju).

Sve je to normalno!

Tijekom razvoda, roditelji razmišljaju o djeci, sudovima, odvjetnicima, raspodjeli imovine, novcu, daljnjem životu – razmišljaju o svemu osim o samima sebi. Sasvim je prirodno, ispravno i prioritetno razmišljati o djetetu i tome što je najbolje i najzdravije za njegov daljnji rast i razvoj, no ljudi često zaborave činjenicu da djeca od malena uče po modelu. Dijete osjeti sreću i tugu svojih roditelja. Ono je sretno ako su njegovi roditelji dobro, ako su sretni i zadovoljni. Tada ima priliku učiti, osjetiti i iskusiti navedeno iz roditeljskog primjera.

Ostanak u lošoj vezi samo zato da dijete živi s oba roditelja ne donosi tu sreću. Djetetu će biti dobro ako odrasta u okruženju zdravih obiteljskih odnosa i roditeljske suradnje.

Dijete osjeća kad se roditelj osjeća loše, nesretno, ljutito, povrijeđeno i ogorčeno, koliko god to pokušali sakriti ili zanijekati. Primjerom treba  poučiti dijete jednoj od najvažnijih životnih lekcija – hrabrosti i odvažnosti za odlazak iz nezdravog odnosa, prilikama za novim i boljim životom. To je početak uvođenja mira, strukture i stabilnosti u život djeteta.

Razvod je uistinu velika životna promjena kada je prirodno osjećati se izgubljeno. Upravo zato, važno je stati na noge i ponovno izgraditi sebe.

Dopustite si razdoblje tugovanja
Pokušaj da se odmah saberete i riješite stvari, kao i potiskivanje cijele priče može samo produljiti i pojačati intenzitet boli, brige i nezadovoljstva. Normalno je prolaziti kroz razna emocionalna stanja: od tuge, straha i ljutnje, sve do ponovne, autentične sreće. Budite ljuti i ogorčeni, pratite svoje emocije. Nitko vam neće dati taj prostor i vrijeme osim vas samih! Razgovor s osobom od povjerenja ili stručnjakom je također opcija. Dajte si to vrijeme  jer time „izvlačite“ iz sebe svoje resurse  za dalje, iako se možda ne čini tako!

Priuštite si “vrijeme za sebe”
Kad god ste u prilici podarite si vrijeme za sebe tako što ćete se okrenuti svojim istinskim potrebama i željama. Radite stvari koje vas čine sretnima, na koje ste možda i zaboravili. Putujte, učite, stvarajte nove prilike i poznanstva, jačajte svoje samopouzdanje. Ponekad nije loše biti sam sa sobom, zaviriti u dubinu, preispitati vlastite životne stavove i vrijednosti. Otkrijte svoju snagu! Zasigurno niste ista osoba koja ste bili prije ulaska u brak, stoga otkrijte tko ste vi sada – sa svim svojim vrlinama i manama.

Smišljajte ciljeve
Postavite si ciljeve koji će pratiti vaše vrijednosti. Zapišite ih na papir i pogledajte koliko malih ciljeva trebate ostvariti da biste došli do onih velikih. Mali ciljevi se ostvaruju svakodnevno kroz razne aktivnosti na poslu, u prijateljskim odnosima pa i u vlastitoj samoći.

Preuzmite odgovornost
Kada ste spremni na akciju, borite se! Budite hrabri i recite samima sebi: zaslužujem bolje, jak/a sam, sposoban/na sam omogućiti sebi i svojoj djeci bolji, sretniji i sigurniji život.
Nije li ovo lekcija koju želite da vaša djeca nauče i žive? Ne znamo kakve nam prilike život nosi, ali ono što zasigurno znamo je da imamo sadašnji trenutak, koji je ključan za bolje sutra. Svu ljubav i mir koju želite podariti vlastitoj djeci, podarite prvo samima sebi. Tako ćete biti sretni, zdravi i veseli. Kada naučite sami sa sobom biti u miru, spokoju i samoći, još ćete bolje znati učiti svoju djecu istim vrijednostima.

“Paradoksalno, sposobnost da se bude sam, uvjet je da se bude sposoban voljeti.”
Erich Fromm

Tea Bošnjak
Socijalna pedagoginja

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar