Javorov sirup

Obiluje vitaminima, mineralima i polifenolima-antioksidansima…

Neke vrste javorova drveta (Acer saccharum) od mjeseca veljače pa sve do mjeseca travnja kada se zarežu ispuštaju gusti slatki sok specifičnog mirisa koji poznajemo kao javorov sirup (maple syrup). Sirup se sakuplja i ukuhava do željene konzistencije (za litru javorovog sirupa potrebno je 40 litara soka od javora). Sastoji se od saharoze i invertnog šećera. Prirodan je proizvod i ne sadrži nikakve dodatke.
Upotrebljava se kao aromatično sladilo i u industriji slatkiša – za bombone, pločice, za kolače i dr. Odličan je kao preljev za slastice (američke palačinke), u voćnim salatama i u raznim kolačima.
U prilog upotrebi javorova sirupa idu i znanstvena istraživanja. Naime, znanstveni djelatnik sa Sveučilišta Rhode Island, Navindra Seeram, u čistom je javorovom sirupu pronašao niz ljekovitih spojeva koji imaju antikancerogena, antibakterijska i antidijabetička svojstva.
Javorov sirup odlična je zamjena za šećer i za umjetna sladila. Stručnjaci ipak upozoravaju da ne treba pretjerivati s njegovom konzumacijom. Jednu šalicu bijelog šećera može zamijeniti ¾ šalice sirupa.

Kod kupnje treba obratiti pozornost na deklaraciju. Pravi, prirodni javorov sirup skuplji je od raznih inačica i kombinacija, ali svojom kvalitetom opravdava cijenu.

ostavite svoj komentar