Kako možemo uštedjeti na hrani?

Dobrom organizacijom i planiranjem…

Svakog dana, mjeseca i godine tone hrane završavaju u smeću. Nehumano je i ne-ekološki bacati hranu i k tome i nerazumno – bacati u smeće vlastiti (najčešće teško zarađeni) novac.

Gdje najčešće griješimo?
Kupujemo neplanski, previše, u hladnjake i smočnice skladištimo hranu bez nekakvog posebnog reda i ne čuvamo namirnice pravilno.

Stručnjaci kažu – sve počinje dobrom organizacijom i planiranjem.
Kad smo planski odradili kupnju i kući donijeli kupljene namirnice valja nam ih pospremiti u duhu dobre organizacije – u hladnjaku i u smočnici izdvojiti jednu policu ili odjeljak za hranu
kojoj je rok trajanja kratak i koju treba pojesti prvu.
cat-2177429_640
Svaki put kad dodajemo nove namirnice, stare ne bismo trebali pogurati u zadnji dio hladnjaka već upravo suprotno. Jedna polica mora biti rezervirana za hranu koju ćemo konzumirati (kuhati) taj ili najkasnije sljedeći dan.

Za provođenje ovog organizacijskog pravila potrebna je disciplina jer se nećemo voditi isključivo trenutnim porivima. Sigurno će i za to biti prostora jednom kad ovakav način organizacije postane navika i kad uvidimo koliko novaca možemo uštedjeti ovakvim postupanjem.

Osim dobre organizacije potrebno je pravilno čuvati namirnice (posebno jaja, voće, povrće, svježe začine, suhomesnate proizvode). Pravilnim čuvanjem produžujemo im životni vijek i kvalitetu.

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar