Čuvanje namirnica – voća, povrća, mesa, jaja…

Pravilnim čuvanjem namirnice zadržavaju kvalitetu…

Hranu je najbolje iskoristiti dok je svježa, no zbog životnog tempa prisiljeni smo je kupovati nekoliko dana unaprijed i skladištiti. Namirnice koje kupujemo stoga trebamo pažljivo birati – svježe i kvalitetne namirnice duže će ostati svježe.Banana, Minimum, Fruit, Tropical

Čuvamo li namirnice u uvjetima povoljnima za razvoj bakterija, one se razmnožavaju i uzrokuju različite promjene na hrani i kvarenje. Mijenja se miris, boja i okus hrane, a konzumiranje takvih namirnica može uzrokovati probavne smetnje i trovanje.

Za skladištenje hrane koristimo ormariće, hladne i tamne prostore u domu, zamrzivač, hladnjak i pribor poput PVC vrećica, aluminijske folije, staklenki, košarica, plastičnih kutija, prozirne folije i sl.

U hladnjaku namirnice možemo pohraniti nekoliko dana, a za dužu pohranu uputno je koristiti zamrzivač. Važno je znati pravilno zamrznuti hranu.

Hranu treba držati u čistim i dobro zatvorenim posudama prikladne veličine. Prije stavljanja namirnica u hladnjak ili zamrzivač, prethodno kuhanu hranu treba ohladiti.
U donjem dijelu hladnjaka temperatura je niža i tamo treba držati meso, mesne proizvode i morske plodove. Ostatke hrane također treba držati u hladnjaku, a ne ostavljati u otvorenim posudama ili konzervama.
Jednom odmrznutu hranu nije uputno ponovno zamrzavati.
Važno je znati da različite vrste voća i povrća treba obavezno spremati odvojeno (npr. sastojci iz jabuke potiču dozrijevanje, pa ih nije uputno držati blizu drugog voća i povrća, posebno blizu krumpira i rajčice).
Iznimno brzo i lako kvare se morski plodovi, meso i mesni proizvodi, mliječni proizvodi, jaja, kuhana riža i tjestenina i različite pripremljene/gotove salate.

Za čuvanje voća, povrća i kruha najprikladnija je prozirna folija i mjesto u hladnjaku predviđeno za voće i povrće (bio-fresh zona).
Namirnice poput brašna, šećera, pahuljica, zrnja i tjestenine najbolje je držati u dobro zatvorenim staklenim posudama, zaštićenim od svjetla i topline u kuhinjskim elementima.
Lavender, Lavender Flowers, Dry, Violet
Kavu, čaj (ako nije u filter vrećicama) i kakao nakon otvaranja poželjno je premjestiti u limene ili plastične vakuum posude, kako bi se sačuvala njihova aroma i zaštitile ostale namirnice.
Začini također moraju biti u dobro zatvorenim posudicama na suhom i tamnom mjestu. Kako i gdje čuvati začine...pročitajte
Čokoladu je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji na hladnom i tamnom mjestu, (nikako u hladnjaku!) zaštićenom od ostalih mirisa.
Kruh će najdulje ostati svjež i ukusan ako se čuva na suhom i zračnom mjestu u posebnoj drvenoj kutiji ili u košarici, zamotan u pamučnu ili lanenu krpu.

Manje količine povrća (krastavci, paprika, krumpir, patlidžani, luk,rajčica, tikvice) i voća (mango, papaja, ananas, banane, naranče i limuni ) kojima nije mjesto u hladnjaku, najbolje je držati u košaricama ili drvenim kutijama na suhom, tamnom i zračnom mjestu.
Za luk i češnjak su idealne i kamene, a za rajčice zemljane posude.

U hladnjaku

Prethodno pripremljeni hladni naresci, kuhana hrana ili ostaci hrane moraju se prekriti posebnom folijom ili premjestiti u specijalne posude za očuvanje svježine te držati u hladnjaku, do tri dana, ovisno o vrsti.
Korjenasto povrće, narezano i pripremljeno za kuhanje, čuva se (lagano pokapano limunovim sokom) u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi, a narezani krumpir ili luk u vakuum posudi ili u plastičnoj vrećici iz koje je istisnut zrak.Broccoli, Vegetable, Diet, Food, Fresh
Svježe povrće najbolje je čuvati u pretincu za povrće, neoprano, u perforiranim plastičnim vrećicama (da bi ostalo dulje svježe, korjenastom povrću treba odstraniti zeleni dio!).
Svježe začinsko bilje i salata se, osim u plastičnim vrećicama, mogu čuvati i lagano zamotano u vlažnu pamučnu krpu ili kuhinjski papir.
Svježe meso je najbolje odmah nakon kupovine osloboditi kupovne ambalaže i držati u staklenoj ili keramičkoj posudi, čvrsto poklopljeno (poklopcem ili folijom). Drži se u najhladnijem dijelu hladnjaka (0°C do -4°C)
Isto kao i svježe meso čuva se svježa riba. Tako čuvana svježa riba može ostati u hladnjaku isključivo jedan dan, meso i perad dan, dva, a mljeveno meso najviše osam sati prije upotrebe.
Tvrdi sir najbolje se čuva pod staklenim zvonom ili zamotan u pamučnu ili lanenu krpu, a meki u aluminijsku foliju.
Nije ga uputno držati u plastičnim vrećicama ili plastičnim folijama jer one sadrže određene (veoma male) količine štetnih sastojaka koji se otapaju u dodiru s masnoćom. Da sir ne bi dobio plijesan, može ga se čuvati uz kockicu šećera.Egg, Yolk, Food, Protein, Egg Yolk, Eat
Sir, margarin, maslac i mast najbolje je čuvati u originalnom pakiranju.

Jaja je dobro držati u posebnom odjeljku ili posudi jer upijaju mirise. Izbjegavajte stavljati jaja u odjeljke na vratima jer je tamo temperatura najnestalnija obzirom na često otvaranje vrata hladnjaka.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar