Kako njegovati prijateljstvo?

Što će nam najčešće pasti na pamet na spomen prijateljstva?

Lijepi zajednički trenuci, djetinjstvo, zajedničko odrastanje, tajne, povjeravanja, igre…

Da bismo s nekim ostali prijatelji, te slike moramo obnavljati. Naravno da se nećemo igrati kao mala djeca, ali možemo zajedno popiti kavicu, poričati, šaliti se, otići u kino, povjeriti se, podijeliti misli i osjećaje…
Kako odrastamo, mijenjaju se naše životne prilike i okolnosti. Neki ljudi ostaju uz nas, neki nas napuštaju.
Prekidi prijateljstva događaju se najčešće onda kada jednoj od osoba u odnosu prioritet postane karijera ili obitelj, a prijatelja isključi iz događanja oko sebe i kada prestane pokazivati interes za ono što se događa u životu prijatelja. Nekada prekidi prijateljstva nastaju i zbog različitih gledanja na neke životne stiuacije, različitih svjetonazora, moralnih vrijednosti ili različitih očekivanja.

Možda ste primjetili kako sa osobama s kojima se viđate svakodnevno uvijek imate što za pričati, a sa onima koje vidite rijetko imate problem pronalaska zajedničkih tema.
To naravno ne znači da nekoga morate stalno viđati da bi bili prijatelji, ali je potrebno ostati zainteresiran i uključen u život te osobe. I to  pokazivati pitanjima, interesom za njene životne situacije i njoj važne osobe.

Tko nikada nije čuo onu ‘Ma volim ja tebe, ali nisam imao vremena…’? Vremena imamo sve manje, obaveza sve više. Odvojite li vrijeme za svog prijatelja pokazujete mu koliko vam je važan. Danas nam na raspolaganju stoje sva čuda moderne tehnologije i nikada nije bilo lakše komunicirati. Ukoliko niste u mogućnosti provesti vrijeme zajedno, nazovite tu i tamo, ali nikako nemojte misliti da prijateljstvo možete održavati samo preko tehnologije (čitaj mobitela i društvenih mreža).

Postoje prijatelji koji se ne vide godinama, a da bliskost među njima ne jenja. Nekada životne prilike nalažu prijateljstvo ‘na daleko’. I ono se održi. Dakle, sama blizina nije dovoljna da i prijateljstvo postane duboko. Potreban je upravo onaj istinski interes za drugu osobu i zbivanja u njoj i oko nje.

Otvoren i iskren razgovor je osnova dobrog prijateljstva. Bez obzira na to koliko ste bliski s vašom prijateljskom osobom, budite svjesni onoga što želite zadržati samo za sebe, ako to postoji.  A budite svjesni i toga da svaka osoba može podnijeti određenu količinu iskrenosti. Ono što nastaje preko te granice jest – povreda ili uvreda. U svakom slučaju – bolno je. Stoga, budite svjesni granica koje vaši prijatelji imaju. Ako možete. Krive procjene događaju se svima. I zato postoji lijek. Kaže se: ‘Oprosti.’

Što se onda događa dalje?

Dalje prijateljstvo nađe svoj put. Zajdnički ili razdvojeni, prema nekim drugim prijateljstvima. I to je život.

ostavite svoj komentar