Kako smanjiti račun za vodu

Uz pomoć regulatora mlaza..

Dodavanjem na slavinu regulatora mlaza tzv. perlatora, koji vodu miješa sa zrakom potrošnja vode može se smanjiti I do 70%.
U našim je trgovinama moguće kupiti plastične perlatore za nekih 10-ak kuna. U područjima gdje je voda tvrda (puna kamenca) perlatore treba redovito čistiti (npr. s malo alkoholnog octa) ili češće mijenjati (što smanjuje uštedu).

Osnovni, cijenom najpristupačniji perlator, sastoji se od nekoliko mrežica koje smanjuju protok vode, odnosno voda se prilkom prolaska kroz mrežicu miješa sa zrakom.
Skuplji I sofisiticiraniji perlatori izrađeni su od metala, a  korisniku omogućavajuda regulira maksimalni protok vode, odnosno količinu zraka koji se miješa s vodom. Održavaju se lako, rastavljaju i čiste, za razliku od plastičnih koji se mogu samo zamijeniti ili očistiti uz malo više napora. Sličan dodatak može se ugraditi i na tuš.

Investiranje u perlatore svakako se isplati. Razloga za štednju vode ima podosta – od visokih računa do ekološke svijesnosti o potrebi racionalnog korištenja.

“Water 3D”- Image courtesy of Idea go at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar