Kako uštedjeti na vodi

Zaustavite kapanje – bilo gdje u kući. Ako vam na nekoj slavini ili vodokotliću voda curi, pa bilo to i kap po kap tijekom dana će nepotrebno isteći ogromna količina vode. Ponekad je dovoljno zamijeniti tek gumicu, ali ako treba i kupiti novu slavinu, investicija će vam se isplatiti kroz nekoliko mjeseci manjeg računa za vodu.

Kap po kap – čitav slap!

Zatvorite vodu dok sapunate ruke, brijete se, perete zube ili bilo što drugo radite iznad umivaonika. Nema potrebe da teče cijelo vrijeme.
Perilica suđa štedi i vodu i struju. Malo je teško u to vjerovati s obzirom da radi dugo, ali ona ima i ekonomičan način pranja – svega pola sata.
Ako ručno perete posuđe, prvo u nekoj posudi natočite vodu i njome isplahnite suđe, zatim ga sapunajte, a tek onda otvorite slavinu i ispirite.

Kada kupujete nove kućanske aparate, vodite računa u kojem su energetskom razredu. Perilice posuđa i rublja visoko rangirane na ljestvici ekonomičnosti možda pri kupnji djeluju skuplje, ali će se s vremenom isplatiti, a vi ćete manje zagađivati okoliš.

Kada mijenjate vodokotlić, raspitajte se u trgovini kolika je količina vode koju propuštaju. Umjesto 18 litara vode koju propuštaju stari vodokotlići, uzmite onaj koji propušta 6 litara. Ako se odlučite za onaj koji propušta barem nekoliko litara manje, pomogli ste ovoj planeti.

Tuširajte se umjesto kupanja, jer je kod tuširanja potrošnja vode manja za oko 50%, pod uvjetom da se ne tuširate beskrajno dugo. Oni koji ostaju pola sata pod tušem, potrošit će više vode nego da su natočili punu kadu vode.

Preko ljeta držite vodu u staklenoj boci u hladnjaku. Na taj način neće biti potrebe za dugotrajnim puštanjem hladne vode iz cijevi. Ako živite u kući, skupljajte kišnicu. Tu vodu možete koristiti za zalijevanje cvijeća ili vrta. U nekim razvijenijim dijelovima svijeta je to zakonom propisano.

Nabavite termostatske slavine kojima točno regulirate željenu temperaturu vode. Također provjerite koje su to slavine za uštedu vode, opremljene tehnologijama koje vam omogućuju ograničavanje potrošnje vode (uložaka s graničnikom odlaznog protoka vode i ograničavača temperature vode).

Ne zagrijavajte vodu u bojleru iznad 60 °c. Razmislite o instalaciji solarnih sustava za zagrijavanje vode ako živite u kući.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar