Koliko nam hrane treba

Kako pronaći pravu mjeru?

Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan – za svakoga je drugačiji. Ovisi o dobi, tjelesnoj građi, aktivnostima  koje osoba prakticira, stilu života općenito, metabolizmu, godišnjem dobu, podneblju u kojem živi i nizu drugih, često vrlo promjenjivih uvjeta, koje valja uzeti u obzir.

Računanje kalorija može nam poslužiti samo za orijentaciju. Zapravo bi svatko trebao znati svoju mjeru. Naše je tijelo predivan mehanizam koji u normalnim uvjetima (kada je zdravo) funkcionira automatski i regulira i signalizira sve naše potrebe pa tako i onu za hranom.

Problem leži u današnjem načinu života koji nas odvlači od naše biti i nas samih pa često ne prepoznajemo i krivo tumačimo signale koje nam naše tijelo šalje. Npr. kad nam tijelo pošalje poruku da mu treba topline i ljubavi mi tu poruku ‘pročitamo’ kao glad za hranom i nastojimo je zadovoljiti – hranom. Na kratke nam staze problem izgleda riješen. Hrana nas oraspoloži i osjećamo se bolje. Na žalost, cijeli niz potreba zadovoljavamo prema sličnom mehanizmu i tako upadamo u začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Rješenje je zastati, osluhnuti i učiti prepoznavati ono što je u nama oduvijek – prepoznati vlastiti unutarnji glas koji nam na najprirodniji i najbolji način prenosi naše potrebe. Kad to naučimo i usvojimo (pounutrimo) prestat ćemo jesti kompulzivno, pod stresom, jest ćemo za stolom, polako i umjereno i nećemo imati potrebe za tablicama i uputama, dijetama i sl.

Nemoguće je često ono što nije pokušano… 

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar