Kupnja bicikla

Osnovna stvar od koje treba krenuti je – cijena bicikla.

U pravilu, skuplji bicikl je ujedno i bolji bicikl, ali samo u slučaju ispravnog odabira – izaberete li onaj koji vam ne odgovara po veličini ili namjeni, niste napravili dobar izbor bez obzira na cijenu.

Nakon što ste odredili iznos novca koji možete potrošiti za kupovinu bicikla razmislite o njegovoj namjeni: kupujete li bicikl za odlazak na posao, gradsku vožnju, vožnju do dućana, po šumskim stazama ili  makadamu i dr. Postoji puno kategorija: bicikli za cestovni biciklizam, down hill, cross country, touring, agressive itd.
Veličina bicikla sljedeća je karakteristika na koju treba obatiti pozornost. U većini slučajeva veličina je ispisana na okviru bicikla, izražena je u inchima, a odnosi se na veličinu okvira bicikla (dijela rame).
Najbolje je da na licu mjesta isprobate koja vam veličina odgovara: opkoračite ga tako da se nalazite u pravcu kretanja sa sjedalom iza i upravljačem ispred vas. U tom položaju, razmak između međunožja i prečke ne bi smio biti više od 10 cm. Veći razmak znači da je bicikl za vas premalen, a ukoliko ste primorani sjesti na prečku okvira ili stati na prste bicikl je prevelik za vas.
Kupujete li bicikl u trgovačkom centru, morate dobro znati što želite. U takvim centrima zaposlenici obično ne znaju (niti uz dobru volju) pomoći oko pravilnog izbora. Kupujete li u specijaliziranim dućanima, u prednosti ste jer imate mogućnost izabrati bicikl točno prema svojoj građi.

Aluminijski okviri su lakši i jednostavniji za nošenje, ali uglavnom skuplji. Razmislite koliko vam je to važno jer dobri stari čelični okvir nema drugih mana osim spomenute težine.
Upravljač vam treba omogućiti udoban položaj, a onaj koji se može podešavati i prilagođavati pruža najviše mogućnosti.
Sjedalo je za ženske bicikle šire, dok je ono za muške vozače uže kako bi se smanjio pritisak na međunožje.
Veći kotači – veća udobnost vožnje na neravnu terenu, dok su oni sa dvostrukim obručem izdržljiviji.
Gume moraju biti široke barem 35 milimetara kako bi vožnja na biciklu bila udobna.
Kočnice su obično prednje i zadnje, a disk kočnice su nepotreban luksuz.
Za duže i zahtijevnije vožnje preporučaju se bicikli s više brzina (18) i s vanjskim mjenjačem. Za gradsku će vožnju biti dostatan bicikl sa tri (do šest) brzina sa središnjim unutrašnjim prijenosom.

Dodatna oprema
Kupovina dodatne opreme ovisi o namjeni bicikla. Prednje i zadnje svjetlo, crvene mačje oči i zvono spadaju u obaveznu i osnovnu opremu. Preporuka je staviti retrovizor i blatobrane. Košara ili polica za prtljagu i šipka koja podržava bicikl korisna su dodatna oprema. Razna svjetla, torbice, nosači, putna računala, posebna odjeća i obuća za vožnju biciklom stvar je osobnog izbora i financijskih mogućnosti. Svakako nabavite neki od sistema za zaključavanje bicikla kada ga (makar nakratko)  morate napustiti. Svi bicikli iznad 4 000 kn meta su kradljivaca bicikla. Ako oni zapaze kakav bicikl vozite, neće biti siguran niti u zaključanoj šupi, garaži ili zajedničkoj prostoriji. Iz vlastitog iskustva – nemoguće je naći ga više ikada. A i dalje ćete otplaćivati rate za njega.

Kvalitetan bicikl vjerno će vam služiti dugi niz godina.
Naravno, pod uvjetom da ga redovno održavate i čuvate. Servisi su potrebni. Lanac se vožnjom rasteže, a zupčanici troše. Gume se vremenom prazne ( pumpaju sa na 3,5-4 bara).

Vozite se i uživajte u vožnji!

Kakav bicikl kupiti djetetu?…pročitajte...

ostavite svoj komentar