Matičnjak

Obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja…

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) je biljka ugodnog limunastog mirisa i aromatičnog okusa poznata još i pod nazivima limunčica, limunka, pčelinja metvica, čelinjak, melisa, nana, maternjak, rojevac, macina trava, maternjak. Riječ je o biljci srodniku kadulje i lavande, biljci koja je istovrmeno i ljekovita i mirisna, ukrasna, začinska, medonosna i aromatična i kao ctakva poznata je već od davnina.

melissa-01Katkada počinje cvasti već u drugoj polovini lipnja, a u pravilu cvate od srpnja do kraja kolovoza i tada se bere. Reže se čitava biljka neposredno nad zemljom, većinom dva puta, u lipnju i rujnu. Sa sabrane biljke skidaju se ili samo listovi (Folia Melissae) ili gornji dio biljke u cvatu (Herba Melissae, Folia Melissae cum floribus). Biljku treba sabirati neposredno prije ili poslije cvatnje, u prvim poslijepodnevnim satima. Količina eteričnih ulja u biljci tada je najveća. Drugas berba, ona u rujnu, nije tako bogata no zbog velike potražnje i ona se obavlja.

Sušiti je najbolje je cijelu biljku, a naknadno otkinuti listove kako se ne bi izgubila dragocjena ulja. Kako matičnjak dobro uspijeva u svim tlima do 100 m nadmorske visine. jednostavno ga je uzgoijiti, otporan je na niske temperature.
Listovi mačje metvice (Nepeta cataria L.) vrlo su nalik listovima matičnjaka. Razlika među listovima poznaje se po dnu lisne ploške jer su listovi matičnjaka pri dnu zaokruženi, dok su kod mačje metvice srcolika oblika.

Provedene studije potvrdile su pozitivno djelovanje matičnjaka na stres, napetost, razdražljivost, nemir i nesanicu, u kombinaciji s valerijanom djelotvoran je poput sintetskog lijeka Triazolama (Halcion) koji se koristi za liječenje nesanice i za smirenje, s time da matičnjak i valerijana ne uzrokuju nuspojave (ovisnost, agresivno ponašanje i sl.).
Matičnjak potiče koncentraciju i poboljšava pamćenje.
Preporučuje se kod grčeva i lokalno kod pojave herpesa na usni (skuha se čaj pa se pamučnom vaticom natapkava oboljeli dio usne ili se kupi krema na bazi matičnjaka).
Ima jaka antivirusna svojstva, skraćuje trajanje bolesti i umanjuje mogućnost recidiva. Eterično ulje matičnjaka vrlo je cijenjeno i skupo, a razblaženo se koristi za masažu i ublažavanje herpes simplexa.

Uz sve navedeno, ova biljka povoljno djeluje i kod glavobolje (smanjuje ih), zubobolje, pomaže kod prekomjernog rada štinjače, smanjuje visoku temperaturu, ublažava trudničke mučnine i vrtoglavicu, te menstrualne grčeve i povoljno djeluje na gotovo sve unutarnje organe.
Matičnjak potiče hormonalne aktivnosti, te se preporuča i kod problema sa štitnom žlijezdom.

Može se koristiti kao čaj, kao uvarak i kao tinktura. Za pripremu čaja treba preliti žličicu suhog bilja s dva decilitra vode. Pijenje ovog čaja preporuča se osobama izloženim jačim mentalnim naporima i stresu.
Čaj od matičnjaka umiruje živce, regulira srčane tegobe i podaruje umirujući san. Može se mješati i sa drugim biljem, a posebno sa lavandom, kamilicom, gospinom travom, majčinom dušicom i dr.

Zbog svojih antivirusnih svojstava matičnjak je našao svoje mjesto i u kozmetičkoj primjeni. Dragocjeni je sastojak mnogih kozmetičkih pripravaka – tonika, losiona, krema i sl. Više o tome…pročitajte ovdje…

Jedan od najpoznatijih pripravaka od matičnjaka svakako je Karmelićanska vodica. Recepturu ovog pripravka osmislile su časne sestre ovog reda još u srednjem vijeku. Ovaj pripravak slovi kao napitak za dugovječan i zdrav život, sredstvo za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, razdraženosti i nemira, straha i treme, slabog pamćenja i loše koncentracije, umora i sl.

Potrebni sastojci:

  • 1 l alkohola (konjak, votka, rakija, rum, brandy)
  • 165 g sušenih cvjetnih listova matičnjaka
  • 40 g nešpricane limunove korice
  • 5 g korijena anđelike

Navedene sastojke ostaviti u hladu dva tjedna i nakon iskteka tog vrmena dodati:

  • 65 g korijandara
  • 12,5 g muškatnog oraščića
  • 15,5 g cimeta
  • 1,5 g klinčića

Ostaviti pripremljenu mješavinu još tjedan dana u hladu, a nakon toga procijediti u tamnu bocu.
Piti jednu do dvije žličice dnevno (tijekom doručka)

ostavite svoj komentar