Med – lijek za svaku životnu dob

Pčelinji su proizvodi izvanredne prirodne namirnice koje se koriste kao hrana, imaju ljekovita svojstva, te ne mogu štetno djelovati na oslabljeni organizam.

Za trudnice 

Med izvanredno djeluje u prvim mjesecima trudnoće jer smanjuje simptome emeze i hiperemeze (mučninu i povraćanje).
Med djeluje na bolju absorpciju kalcija iz hrane, a također pri uzimanju preparata željeza.
Zapaženo je da se kod žena s prijetećim pobačajem i kod žena nakon spontanog pobačaja, peroralnom kombinacijom meda, fermentiranog peluda i matične mliječi, trudnoća lakše održava ili teče gotovo uredno.

Za bebe i djecu

U prvoj godini dijete utrostručuje porođajnu težinu, čini prve korake, te postiže fiziološku i metaboličku zrelost. Zbog antirahitičnog, antianemičnog, antidispepitčkog, antiseptičkog  i blagog djelovanja na dječji organizam, potrebno je već od dojenačke dobi pa nadalje pri ishrani umjesto šećera dodavati med. Preporučuje se davati 1 g meda na 1 kg tjelesne težine u otopljenom obliku, radi lakšeg uzimanja i bolje absorpcije.
Praćena su djeca s blažom anemijom, koja su uzimanjem oko 30 g otopljenog šumsko-livadnog meda dnevno, normalizirala CKS (crvenu krvnu sliku) za 5-6 tjedana.
U djece s jačom izraženom anemijom uz peroralno davanje željeza i meda, hemoglobini i eritrociti brže se noramaliziraju nego u djece koja ne uzimaju med.

Za srednjoškolce, studente i sportaše

Med pored svojih preventivnih vrijednosti poboljšava pamćenje. Sportašima se preporuća svakodnevno uzeti 1-2 g meda na 1 kg tjelesne težine, jer pozitivno djeluje na kondiciju i na sportske rezulatate.

Za odrasle 

Med je od izvanredne važnosti za zdravlje odraslih kada je završen rast i razvoj. Visokovrijednom šećerima iz meda, glukozom i fruktozom, organskim kiselinama, vitaminima i mineralima, aminokiselinama, esencijalnim aminokiselinama, eteričnim uljima i drugim korisnom sastojcima održava se zdravstveni status i fizička kondicija zdravog organizma.

Za osobe treće životne dobi

Posebnu pozornost valja posvetiti prehrani u trećoj životnoj dobi da bi se adekvatnim izborom namirnica bogatim bjelančevinama,  vitaminima, hormonima i mineralima usporio proces starenja, kojim nastaju bitne promjene u tijelu čovjeka. Starenjem se umanjuje životna energija, opada mišićna snaga, smanjuje se aktivnost stanica i endokrina sekrecija, izraženije su aterosklerotske promjene, živčani sustav slabi, plučni kapacitet je reduciran, izražena je osteroporoza. Starenje se manje opaža kod ljudi koji pri ishrani svakodnevno, uz mnogo voća, povrća i voćnih sokova, uzimaju i med.  U mnogih gerijatrijskih bolesnika med je većinom nenadoknadiva namirnica.

ostavite svoj komentar