Međuljudski odnosi na poslu

Suradnjom do uspjeha i zadovoljstva…

Korektan i profesionalan odnos najmanje je što smo dužni svojim kolegama na poslu. Za razliku od privatnog života, na poslu ne možemo uvijek birati osobe sa kojima moramo surađivati.
Sa nekim kolegama od prvog dana surađivat ćemo s lakoćom, a sa nekima ćemo suradnički odnos trebati graditi iz dana u dan. Kad naiđu problemi ne treba odustati, nekim ljudima treba duže da shvate koliko je važno imati dobre odnose sa kolegama.

Loši međuljuski odnosi na poslu izvor su velikog stresa. U sredini u kojoj vladaju natjecanje i konkurencija iznad svega, svaki je pojedinac usmjeren uglavnom samo prema svom cilju i samopromociji. Međusobna suradnja nije na cijeni, svatko je svakome vuk.

S druge strane, što je više suradnje, timskog rada, međusobnog uvažavanja i tolerancije, atmosfera je pozitivnija, komunikacija među kolegama otvorenija, problemi se lakše rješavaju.

Svatko od nas u određenoj mjeri kreira atmosferu u svojoj radnoj sredini. Vlastitim primjerom možemo doprinijeti da se loša situacija promijeni na bolje ili pak da se dobra sitacija pogorša.

Na prvom mjestu treba nam biti naš posao – njegovo savjesno i korektno odrađivanje. To ne isključuje dobre i suradničke odnose sa kolegama. Konflikte bi bilo poželjno rješavati smireno i argumentirano, bez ulaženja u otvorene sukobe. U najvećem broju slučajeva radi se o problemima koji se daju rješiti i koji nisu tako veliki kako nam se učine na prvi pogled.

Vlastita promocija (samopromocija) ne bi nam smjela biti na prvom mjestu. Nije u redu isticati uvijek samo svoje ideje, svoj doprinos, ne slušati druge.
Kad god smo u prilici, bilo bi dobro priskočiti kolegama u pomoć, uvažiti njihovo mišljenje ili prijedlog, saslušati ih, dati im priliku. Na taj način pokazujemo da smo osoba s kojom mogu računati.
Nije poželjno sudjelovati u širenju glasina, raspravljati o privatnim sferama života svojih kolega, ogovarati, podmetati loše rezultate, blatiti kolege. Uvijek je dobro imati na umu da ono što govorimo najviše govori o nama samima, a ne o osobi o kojoj govorimo.

Suradnja i međusobno uvažavanje provjereni su i jedini ispravni put ka uspjehu i osobnom zadovoljstvu.

ostavite svoj komentar