Migrena

Veliki broj osoba pati od migrene…

Važni čimbenici u nastanku glavobolje su: prehrana, umor, stres, način življenja, hormoni, vremenski uvjeti, a dio migrena uzrokovan je i genetskim nasljeđem.

Žene pate od migrene češće od muškaraca, migrena je češća u gradskim sredinama i među osobama čije zanimanje zahtijeva boravak u zatvorenim prostorima, dugotrajno sjedenje, psihički napor i jaku koncentraciju.

Mehanizam nastanka migrene nije u potpunosti razjašnjen. Tri su mehanizma koja sudjeluju u nastanku glavobolje: proširenje krvnih žila vrata i glave, upalne promjene živaca oko krvnih žila glave i vrata te smanjeno sprječavanje prijenosa bolnih impulsa s periferije u centre za bol u mozgu.

Provocirajući čimbenici napada migrene su: crno vino, čokolada, neke vrste sira, neki mirisi, gladovanje, stres, poremećaji sna, umor i dr.

Oko 400.000 osoba u Hrvatskoj pati od migrene. To je najduže poznata i najčešća dobroćudna, ponavljajuća, pusirajuća glavobolja. Najčešći oblici migrene su : obična migrena (bez aure) i klasična migrena (s aurom).

Napad migrene sastoji se od četiri (ili tri) faze:

Nagovještavajući stadij ili prodromalna faza
Javlja se satima (ili pak danima) prije nastupa glavobolje. Karakteriziraju je promjene raspoloženja, hiperkativnost, preosjetljivost, unutarnji nemir, oslabljena koncentracija, pospanost, češće zijevanje, osjećaj napetosti i stezanja u predjelu vrata, gubitak teka ili pak pojačana želja za hranom, pojačana žeđ, poremećaji probave, češće mokrenje.

Aura
Nakon nagovješavajućeg stadija javlja se aura. To je skupina simptoma: svjetlucajuće cik-cak crtice pred očima, nedostatak vidnog polja, trnci u rukama ili na licu, smetnje govora. Ti simptomi javljaju se pet do trideset minuta prije napadaja glavobolje.

Faza glavobolje
Glavobolja može potrajati 4 do 72 sata. Lokalizirana je pretežito u jednoj strani glave, pulsirajućeg je karaktera, pojačava se kod naprezanja, srednje je jakog do izrazito jakog intenziteta. Popraćena je mučninom i povraćanjem, a pogoršava je svijetlost, glasni zvukovi, a ponekad i mirisi.

Završna ili postdromalna faza
Većina osoba nakon glavobolje osjeća se iscrpljeno i umorno. Manji postotak osoba osjeća se dobro, vedro, raspooženo ili pak kreativno.

Postavljanje dijagnoze
U našoj zemlji glavoboljom se bave neurolozi. U klinikama postoje ambulante specijalizirane za glavobolju. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i povijesti bolesti. U dijagnostičkoj obradi koriste se snimanje glave (CT i MR), snimanje krvnih žila i vrata (doppler), snimanje moždane aktivnosti (EEG). Rendgenskim snimanjem kostiju glave, vrata i sl. može se otkriti postoje li degenerativne promjene kralješnice, artritičke promjene na zglobovima i sl.

Dnevnik glavobolje
Vrlo je važno vođenje dnevnika glavobolje. U Taj dnevnik unose se podaci o učestalosti, trajanju i jačini napadaja, mjestu boli, prirodi boli, popratnim tegobama. Važan podatak je mogući pokretač migrene – tjelesna aktivnost, mentalna aktivnost, hormoni, vremenski uvjeti, hrana ili drugo.

Liječenje
U liječenju migrene primjenjuju se nefarmakološki postupci (identifikacija i izbjegavanje provocirajućih čimbenika) i farmakološko liječenje. U farmakološkoj terapiji razlikuje se liječenje akutnog napada i preventivno liječenje.

Terapija akutnog napada
Potrebno je primijeniti odgovrajuću dozu lijeka što ranije nakon početka napada. Većina osoba (nedijagnosticiranih migreničara) liječi se samo, kombiniranim analgeticima koji se prodaju u ljekarnama bez recepta. Kod nekih bolesnika zbog jakog povraćanja nije moguće postići učinak tabletama pa je potrebno primijeniti nazalni sprej, subkutanu injekciju ili tablete topive u ustima.

Preventivno liječenje migrene
Preventivno liječenje migrene preporuča se onda kada se migrene javlja više od tri puta mjesečno, kada napadaji traju duže od 48 sati, sa izraženim popratnim tegobama. Cilj preventivne terapije je smanjiti učestalost i težinu napada. Na učinak terapije mora se čekati ponekad i duže od 6 tjedana. Sa najviše učinkovitosti u preventivnom liječenju migrene primjenjuju se blokatori, antidepresivi i antiepileptici.

U liječenju migrenske glavobolje sve češće se primjenjuje i akupunktura. Razultati brojnih provedenih studija pokazuju visoku učinkovitost akupunkture u liječenju glavobolje.

Kakva su vaša iskustva? Što vam je najviše pomoglo? Prirodni lijekovi za liječenje ili ublažavanje tegoba kod glavobolje? Koja eterična ulja mogu biti korisna u liječenju glavobolje?

 

ostavite svoj komentar