Motivirani zaposlenik (važna karika poslovnog uspjeha)

Premda većina poslodavaca kreće od osobnog dohotka kao najvažnijeg faktora motivacije zaposlenika, iskustva govore drugačije.
Što je to što, uz osobni dohodak, zaposlenike motivira da svoj posao odrađuju s voljom i na vrijeme?

Mogućnost napredovanja

Jedna od vrlo važnih stavki svakako je mogućnost napredovanja. Neki su pojedinci zbog financijskih razloga prisiljeni prekinuti svoje školovanje i zaposliti se. Ukoliko poslodavac uviđa potencijal svog zaposlenika i pruži mu mogućnost nastavka školovanja ili dodatne edukacije na određenom području, vjerojatnije je da će zaposlenik na tu mogućnost gledati kao na poticaj i razviti osjećaj lojalnosti i zahvalnosti prema takvom poslodvcu. Vrlo je važno da zaposlenici nemaju osjećaj da ‘stoje na jednom te istom mjestu’ bez mogućnosti promjene.

Mogućnost sudjelovanja u odlučivanju

Jedan od važnih faktora zadovoljstva zaposlenika je tzv. ‘open policy’ – zaposlenici su upoznati sa događajima u firmi i u svakom trenutku mogu se obratiti i najvišim instancama u firmi za savjet, prijedlog, primjedbu i sl. Zaposlenicima je važan osjećaj poštivanja, uvažavanja, sudjelovanja u životu firme. U tu svrhu dobrim su se pokazali i razni upitnici koje zaposlenici periodično ispunjavaju i u kojima mogu bez straha izraziti svoje mišljenje, sugestije, primjedbe i sl. Ako nakon jednog takvog upitnika zaposlenik uvidi da je njegovo mišljenje uvaženo njegov motiv za rad još je veći.

Novčane nagrade/bonusi

Osobni dohodak svakome je važan. O tome nema spora. No, nagrada za određeni, dobro obavljen posao, dodatni je poticaj. Stimulacije toga tipa izdvajaju pojedinca koji je posebno dobro odradio svoj posao, podižu mu samopouzdanje i zadovoljstvo obavljenim poslom. Zaposlenike posebno treba stimulirati da aktivno sudjeluju u predlaganju poboljšanja nekih poslovnih procesa ili uštedi vremena. Iskoristive i primjenjive projekte i prijedloge (pa čak i one koji to možda nisu, ali iza njih stoji veliki trud i zalaganje), treba nagraditi.

Međuljudski odnosi

Ugodna radna atmosfera, međusobni kontakti, ljubaznost, otvorenost, pomaganje, kolegijalnost, ophođenje sa zaposlenicima s poštovanjem i uvažavanjem, vrlo su važni svakom zaposleniku. Nažalost, svjedoci smo sve lošijim međuljudskim odnosima, naročito u velikim kompanijama. Poslodavci ne bi trebali gledati blagonaklono na sebičnost i bilo čiju promidžbu sebe samoga, već bi trebali poticati međusobno pomaganje i uvažavanje.

Odnos sa nadređenima

Istraživanja pokazuju: šefovi koji češće rabe riječi: hvala, molim, izvoli i oprosti imaju zadovoljnije zaposlenike i poticajniju atmosferu. Biti uljudan i pristojan, ne podizati ton i ne vrijeđati zaposlenike i/ ili podređene, dio je bon-tona koji bi trebao usvojiti svaki poslodavac, šef, direktor. Na vrlo visokoj cijeni je i sposobnost nadređenog da prizna vlastitu pogrešku. To mogu samo ‘veliki’.

ostavite svoj komentar