Na koji način dati otkaz

Odradite to profesionalno i mudro…

Loši odnosi sa poslodavcem niti u jednoj fazi nisu poželjni. Za sobom ne treba zatvoriti niti jedna vrata.
Ukoliko želite promijeniti posao jer niste zadovoljni postojećim najprije pažljivo promislite i odvažite sve prednosti i nedostatke sadašnjeg i budućeg posla. Često zbog nezadovoljstva postojećim statusom nerealno procjenjujemo budući posao pa srljamo i uskoro smo opet u poziciji da tražimo novi posao. Istina je da čovjek teško može biti realan i procijeniti neki posao dok ga ne počne raditi, ali je vrlo važno biti oprezan i što ‘hladnije glave’ jer stvari u pravilu nisu onakve kakvima se nama čine.

Premda bi u nekom fer odnosu bilo poželjno poslodavca obavijestiti o svojim namjerama, prije nego dobro promislite i prije nego si osigurate novo zaposlenje, pametnije je šutjeti. U poslovnom se svijetu uglavnom ne igraju fer play utakmice. Mnogi poslodavci nakon saznanja o tome da njihovi zaposlenici traže novi posao postaju neprijateljski raspoloženi, zajedljivi, agresivni i shvaćaju to osobno. Posebno je to izraženo u slučajevimna kada je zaposlenik bio na nekom posebnom radnom mjestu (rukovoditelj, osoba od posebnog povjerenja i sl.).

U svakom slučaju, od traženja novog posla ne treba dizati preveliku buku. Treba zadržati dignitet, posao i dalje obavljati najbolje moguće i ostati profesionalan u svakom pogledu.
Tek kada ste sigurni da je novi posao vaš obavijestite svoje nadređene o svojim namjerama. Savjetujemo da kratko iznesete svoje razloge, bez nepotrebnih detalja, bez optuživanja, mirnim tonom, ljubazno i susretljivo. Pripazite da razgovor ne krene u krivom smjeru. Zadržite profesionalan odnos, nikako ne koristite otkaz kao priliku da svom nadređenom bez fitriranja kažete sve što vam je na srcu – time ne biste postigli ono što očekujete, a sebi biste mogli napraviti medvjeđu uslugu.

Nakon razgovora morate dati otkaz i pisanim putem. Nerijetko tada poslodavac šalje ponudu za veću plaću, bolje uvjete, unaprjeđenje i sl. Ništa neobično jer neki poslodavci reagiraju tek kada su suočeni s problemom u završnoj fazi. Budite realni, razmotrite prijedlog, ne odbacujte mogućnost apriori. Razmislite što bi navedene promjene vama značile, koliko ste zadovoljni ponuđenim, pokušajte procijeniti kako će se to odraziti na vaš daljni odnos s poslodavcem.

Jedino mjerilo za odluku budite vi sami i plusevi i minusevi za vas u odnosu na novi posao i stari posao u ponuđenim okvirima. Zanemarite novog poslodavca kojemu ste obaćeli prihvatiti posao ili prkos prema dosadašnjem poslodavcu. Emocije stavite na stranu i prosudite racionalno.

ostavite svoj komentar