Na putu s djecom

Jesmo li stigli? Koliko još do kraja? Mama, meni je dosadno! Tata, zašto put traje tako dugo?

Pitanja dovoljno za cijeli život. Možemo li to izbjeći i putovanje učiniti ugodnijim i zabavnijim za cijelu obitelj?

Putovanje planirajte zajedno sa djecom

Razgovarajte sa djecom o putovanju. O tome kamo idete, zašto, što koga veseli, razgovarajte o dužini puta i o tome da će možda s vremena na vrijeme biti dosadno i naporno. Dogovorite se oko igara, neka djeca kažu što bi željela raditi (čitati, crtati, igrati igre, razgovarati).

Radite stanke za odmor

Višesatna putovanja razlomite na etape. Još kod kuće možete razraditi plan puta. Pokušajte stati na nekim zanimljivim mjestima, a poslužit’ će i bezinska postaja sa igralištem za djecu i škrinjom za sladoled. Tijekom odmora malo protegnite noge, popijte si kavicu, počastite sladoledom, osvježite se.

Igre u automobilu

U našim knjižarama i trgovinama postoje razne igre namijenjene za igru tijekom vožnje. Tu su razne ideje, igre pogađanja, igre uočavanja, tko prvi ovo i ono, edukativne igrice i igre sa magnetima da se izbjegne rasipanje tijekom vožnje (čovječe ne ljuti se, dama, šah i sl.). Postoje i posebni stalci koji omogućavaju crtanje i držanje raznoraznog pribora za djecu.

Nove igračke

Nije loše neke igračke (dobivene za rođendan ili tijekom neke druge prigode) sačuvati i dati djetetu za vrijeme putovanja. Nova igračka barem će neko vrijeme okupirati djetetovu pažnju. Nove knjige, priče, slikovnice također mogu jedno vrijeme zadržati dječju pažnju. Ako volite pričati priče svojoj djeci, zašto ne u autu za vrijeme vožnje?

Odmaranje

Vožnja često djecu uspava. Sjedenje u stolicama, naročito većoj djeci, onemogućava udoban položaj. Zato se opremite raznim jastučičima kojima ćete podupirati razne položaje i omogućiti djeci udobniji odmor tijekom vožnje.

Glazba

Opskrbite se nosačima zvuka koji reproduciraju dječje pjesme. Ili one pjesme koje svi volite. Isto tako nije naodmet imati reprodukcije uspavanki za djecu. Zajedničko pjevanje djeca obično jako vole. Pjesma podiže raspoloženje i vrijeme brže leti. Ako niste baš pričljivi ili ne volite pjevati, tu su i razne priče za djecu na nosačima zvuka. Te pričice znaju umiriti djecu, a vama mogu pružiti mali predah. Ako imate kakvo dobro ili zanimljivo iskustvo podijelite ga s nama.

I sretan vam put!

ostavite svoj komentar