Neprohodan nosić

Par savjeta za roditelje…

Dijete kojemu je nosić neprohodan plače, loše spava, nemirno je, odbija jesti…
Uzrok neprohodnosti nosa može biti suhi zrak u prostoru u kojem dijete boravi, ali i upalni proces i alergija.

Ukoliko je u pitanju suhi zrak u prostoru savjetujemo redovno prozračivanje i ovlaživanje prostora uz redovitu higijenu nosa uz pomoć fioziološke otopine (postoje i one posebno pripravljene za bebe), sprejeva na bazi morske vode, kapi koje smanjuju otok sluznice nosa ili uz pomoć antibiotskih kapi (uz preporuku liječnika/pedijatra).

Uz razne pripravke tu su i pumpice za nos odnosno aspiratori. Kako bi lakše usisali sekret iz nosa prethodno djetetu treba ukapati po par kapi fiziološke u svaku nosnicu.

Vrlo su korisni i balzami koji se inhaliraju i utrljavaju na područje prsa i leđa, a koji omekšavaju sluz i na taj način olakšavaju čišćenje i isparavaju eterična ulja koja otvaraju dišne putove. Psebno su korisni noću jer dugotrajno olakšavaju disanje.
Nosić treba čistiti mekanim, pamučnim materijalima, treba izbjegavati čišćenje pamučnim štapićima, a aspirator ne bi trebalo koristiti više od dva-tri puta dnevno.
Kako bi bebi olakšali spavanje uzglavlje treba malo podići (ispod jogija stavi se dodatni jastuk ili nešto slično) i nešto pod noge kako beba ne bi otkilzala prema dolje.
Osim kupovnih kapi i fiziološke otopine djetetu se u nos može ukapati i topao sljezov ili čaj od kamilice.

Na grijače objekte (radijatore, grijače ploče, peći i sl.) uputno je staviti mokar ručnik i na njega nakapati par kapi eteričnog ulja koje olakšava disanje i osvježava zrak u prostoru.

Kako bi izbjegli crvenilo i nadraženost ispod nosića taj dio treba obilno mazati nekom masnom kremom za njegu dječje kože.
Vrlo je važno da dijete tijekom prehlade pije dovoljno tekućine i da jede kvalitetno, posebno voće i povrće ukoliko je na dohrani.

Problem začepljenog nosića može potrajati i 10-ak dana. Ukoliko ništa od navedenog ne urodi plodom najbolje je dijete odvesti pedijatru, a posebno ukoliko uz neprohodan nosić dijete muči i kašalj, temperatura i sl.

ostavite svoj komentar