Održavanje i korištenje usisivača – savjeti

Za duži vijek trajanja i veću učinkovitost vašeg uređaja…

Održavanje čistoće jednog doma danas je teško zamisliti bez dobrog usisivača. Iskustva iz servisa koji popravljaju usisivače ukazuju na to ih ne održavamo dovoljno dobro i ne koristimo pravilno i stoga se kvare češće nego bi trebali te nisu učinkoviti u mjeri u kojoj bi mogli biti.

Pražnjenje vrećica od usisivača
Proizvođači savjetuju pražnjenje kad je vrećica ili spremnik, puna oko tri četvrtine. Kad je vrećica puna usisane prljavštine, snaga usisivača je puno slabija, uređaj radi “u prazno”. Usisavanje s punom vrećicom ili spremnikom troši naše vrijeme i energiju – bez učinka. Ukoliko želite uštedjeti višekratnim korištenjem jednokratne vrećice morate znati da će učinak usisavanja biti cca 30% manji.

Usisavanje s nečistim filterom
U uputama koje dobivamo uz usisavač navedeno je koliko često moramo čistiti filter. Ukoliko je isti prekriven slojem nečistoća, prašine i grinja, one se prilikom svakog paljenja usisavača vraćaju u zrak. Filter se ne čisti često kao što se mijenja vrećica ili čisti spremnik, ali treba ga provjeriti s vremena na vrijeme, ovisno o učestalosti usisavanja I količini prljavštine koju usisivamo. HEPA filteri mijenjaju se svakih šest mjeseci ili sa svakom šestom potrošenom vrećicom.

Korištenje neadekvatnih nastavaka
Nastavci koje dobijemo uz određeni model usisivača imaju svoju funkciju. Nije preporučljivo istim nastavkom usisavati sve površine. Postoje nastavci za zavjese, za kutove, za stropove, za tepihe, glatke površine, nastavci s rotirajućim četkama, nastavci za tapecirane površine…

Uvlačenje kabela
Po svršetku usisivanja obično pritisnemo tipku za uvlačenje kabela. Ukoliko se isti uvlači prebrzo postoji mogućnost oštećenja kabela i samog uređaja, a može se dogoditi I da udari u nešto drugo, ošteti ili razbije… Preporuka je rukom pridržavati kabel za uvlačenja.

Vlasi, trakice i dr. nečistoće na rotirajućoj četki
Četka na kojoj se nakupe vlasi i nečistoće ne okreće se i ne čisti. Uz to, može pregorjeti i motor ako se dugo “muči” pokušavajući okrenuti četku. Preporuka je nakon svakog usisavanja ukloniti s četke nakupljene vlasi i nečistoće.

Usisavanje – smjer i brzina 
Najučinkovitije usisavanje postiže se usisavanjem u svim smjerovima, nikako samo u jednom. Također, preporuka je usisavati lakšim tempom.

Stropovi i zidovi
Najmanje jednom mjesečno trebalo bi usisati stropove, zidove i kutove među njima. Za to je obično predviđen poseban nastavak kojim nećete oštetiti zidove, a očistit ćete nakupljenu prašinu i paučinu. Zidovi koji se neredovito održavaju postaju trajno prljavi što se onda može riješiti samo ličilačkim radovima.

Učestalost usisavanja
Preporuka je usisavati minimalno dva puta tjedno. Prljavština se s gornjih dijelova sliježe u donje slojeve vlakana koje ne vidimo, a mogu uzrokovati alergijsku reakciju.

Brisanje prašine
Preporuka je prebrisati površine u stanu prije usisavanja.

Čuvanje usisivača
Nakon usisavanja, uklanjanja nečistoća sa četki, provjere vrećice i filtera, usisivač može rastaviti na pojedine dijelove ili ga spremiti s produžnom cijevi zakačenom na predviđenu poziciju. Preporuka je prebrisati ga i spremati uvijek na isto mjesto, zajedno s pripadajućim dijelovima.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar