Detoksikacija prostora u kojima boravimo

Prometnice su krcate automobilima, nebo zrakoplovima, u svakom je domu barem jedan televizor, računalo, mikrovalna pećnica, mobilni telefon i niz drugih uređaja, a tu je i cijeli niz potencijalno otrovnih tvari poput laštila za namještaj, sredstava za čišćenje (posebno onih za čišćenje kupaonica), boje na zidovima i dr.

K tome kupujemo instant hranu, sve smo izloženiji stresu, sve više postignuća nastojimo ugurati u što manje vremena…

Flower, Blossom, Bloom, Tulip, PinkSuvremena tehnologija pomaže nam u svemu tome, podiže razinu djelotvornosti, ali nas istovremeno izlaže i cijelom nizu negativnih aspekata. Iako još postoje prijepori o tome koliko su svi ti uređaji povezani sa teškim oboljenjima, veza postoji. Ona zasigurno nije izravna i jednostavna jer svatko od nas i vlastitim odlukama i ponašanjem daje svoj doprinos.
Zrak koji svakodnevno udišemo nije manje važan od hrane koju jedemo, a njegova kvaliteta daleko je od onoga što bi bilo poželjno.

Što mi možemo učiniti za zdravije okruženje?
Na radnom mjestu relativno malo – povremeno prozračiti prostor, uz računalo staviti primjerenu lončanicu, očistiti i osvježiti vlastiti prostor sprejem sa eteričnim uljima, za pauze izaći na svježi zrak.
U vlastitom domu možemo učiniti znatno više. Kao pravo, možemo redovito prozračivati prostor, možemo ograničiti vrijeme pred televizorom i računalom (i sebi i djeci), umjesto teških sredstava za čišćenje možemo odabrati prirodna sredstva, netoksične boje za zidove, možemo provjeriti instalacije (plinske) i vodovodne (zbog prisutnosti olova), možemo češće izaći na svježi zrak, možemo nabaviti ionizatore za zrak.
Ionizatori su električni uređaji koji pročišćavaju zrak i ioniziraju zrak na način da proizvode negativne ione (anione) i na taj način neutraliziraju negativne utjecaje zračenja koje nastaje uporabom uređaja kao što je televizor, računalo, moibitel, el. Instalacije i dr.

Pillows, Bedroom, Window Blinds, LampČestice prašine, pelud, dim, neugodni mirisi koji se nalaze u zraku (lebdeće čestice) pozitivnog su naboja i neutraliziraju negativne ione, stvaraju grozdove molekula i padaju na tlo ili se lijepe uz predmete i zidove.
Omjer negativnih i pozitivnih iona bitan je faktor zdrave i za život pogodne klime. U čistoj prirodi najpovoljnije stanje zraka je nakon nevremena kada dolazi do atmosferskih pražnjenja.

Kod nekih ljudi višak pozitivnih iona dovodi do smanjene tjelesne snage, lošije koncentracije, nervoze, lošeg sna, bezvoljnosti, a posebne poteškoće znaju imati nervni i srčani bolesnici. Kod labilnih i osjetljivih osoba povećava se razdražljivost i osjetljivost.
U zatvorenim prostorima kao što su uredi stalno manjka negativnih iona, posebno ako se ured nalazi u jako urbanoj i industrijskoj zoni (prepunoj armiranog betona, klimatiziranih prostora i dr.).

Deco, Home, Garden, Candle, Pink, GlassPrirodni proizvođači negativnih iona su otvoreni plamen (npr. svijeće) i voda (kada prska, tuš, vodoskok).
Lončanice su također vrlo korisne, osobito za prostore sa računalom.
Sve navedeno ne može zamijeniti boravak na svježem zraku. Čak je i u gradu bolje izaći na zrak, nego biti u zatvorenom prostoru. Svaka tri sata trebali bismo izaći na zrak, barem na 15-ak minuta.
Osobama koje brzo hodaju ili trče ne preporuča se provoditi te aktivnosti uz prometnice ili industrijske četvrti. Gradski parkovi, zelene oaze, livade puno su zdraviji izbor.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar