Detoksikacija prostora u kojima boravimo

Važan faktor zdravlja…

Prometnice su krcate automobilima, nebo zrakoplovima, u svakom je domu barem jedan televizor, računalo, mikrovalna pećnica, mobilni telefon i niz drugih uređaja, a tu je i cijeli niz potencijalno otrovnih tvari poput laštila za namještaj, sredstava za čišćenje (posebno onih za čišćenje kupaonica), boje na zidovima i dr.

images (7)K tome kupujemo instant hranu, sve smo izloženiji stresu, sve više postignuća nastojimo ugurati u što manje vrmena…
Suvremena tehnologija pomaže nam u svemu tome, podiže razinu djelotvornosti, ali nas istovremeno izlaže i cijelom nizu negativnih aspekata. Iako još postoje prijepori o tome koliko su svi ti uređaji povezani sa teškim oboljenjima, veza postoji. Ona zasigurno nije izravna i jednostavna jer svatko od nas i vlastitim odlukama i ponašanjem daje svoj doprinos.
Zrak koji svakodnevno udišemo nije manje važan od hrane koju jedemo, a njegova kvaliteta daleko je od onoga što bi bilo poželjno.

Što mi možemo učiniti za zdravije okruženje?
Na radnom mjestu relativno malo – povremeno prozračiti prostor, uz računalo staviti primjerenu lončanicu, očistiti i osvježiti vlastiti prostor sprejem sa eteričnim uljima, za pauze izaći na svježi zrak.
U vlastitom domu možemo učiniti znatno više. Kao pravo, možemo redovito prozračivati prostor, možemo ograničiti vrijeme pred televizorom i računalom (i sebi i djeci), umjesto teških sredstava za čišćenje možemo odabrati prirodna sredstva, netoksične boje za zidove, možemo provjeriti instalacije (plinske) i vodovodne (zbog prisutnosti olova), možemo češće izaći na svježi zrak, možemo nabaviti ionizatore za zrak.
Ionizatori su električni uređaji koji pročišćavaju zrak i ioniziraju zrak na način da proizvode negativne ione (anione) i na taj način neutraliziraju negativne utjecaje zračenja koje nastaje uporabom uređaja kao što je televizor, računalo, moibitel, el. Instalacije i dr.

200157643-001Čestice prašine, pelud, dim, neugodni mirisi koji se nalaze u zraku (lebdeće čestice) pozitivnog su naboja i neutraliziraju negativne ione, stvaraju grozdove molekula i padaju na tlo ili se lijepe uz predmete i zidove.
Omjer negativnih i pozitivnih iona bitan je faktor zdrave i za život pogodne klime. U čistoj prirodi najpovoljnije stanje zraka je nakon nevremena kada dolazi do atmosferskih pražnjenja.

Kod nekih ljudi višak pozitivnih iona dovodi do smanjene tjelesne snage, lošije koncentracije, nervoze, lošeg sna, bezvoljnosti, a posebne poteškoće znaju imati nervni i srčani bolesnici. Kod labilnih i osjetljivih osoba povećava se razdražljivost i osjetljivost.
U zatvorenim prostorima kao što su uredi stalno manjka negativnih iona, posebno ako se ured nalazi u jako urbanoj i industrijskoj zoni (prepunoj armiranog betona, klimatiziranih prostora i dr.).

Prirodni proizvođači negativnih iona su otovreni plamen (npr. scijeće) i voda (kada pršće, tuš, vodoskok).
Lončanice su također vrlo korisne, osobito za prostore sa računalom.
Sve navedeno ne može zamijeniti boravak na svježem zraku. Čak je i u gradu bolje izaći na zrak, nego biti u zatvorenom prostoru. Svaka tri sata trebali bismo izaći na zrak, barem na 15-ak minuta.
Osobama koje brzo hodaju ili trče ne preporuča se provoditi te aktivnosti uz prometnice ili industrijske četvrti. Gradski parkovi, zelene oaze, livade puno su zdraviji izbor.

ostavite svoj komentar