Otkaz – što sad?

Zbog aktualne situacije s pandemijom COVID-19 virusa, poduzetih mjera i preporuka radi sprječavanja širenja infekcije mnoge su tvrtke ostale neugodno zatečene nemogućnošću redovnog funkcioniranja. Mnoge su bile primorane prestati s radom i zatvoriti svoja vrata, neke ograničiti poslovanje, rijetke su nastavile s radom, uz više ili manje poteškoća.  Slijedom toga, mnogi su poslodavci svojim zaposlenicima uručili otkaze. Što sad?

Osoba koja, nakon otkaza, postaje nezaposlena trebala bi se, prema mjestu prebivališta ili boravišta, prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Pri tome treba imati na umu da se od svih nezaposlenih osoba prijavljenih na Zavodu očekuje aktivno i sustavno traženje novog zaposlenja.

U zakonom propisanom roku treba podnijeti i Zahtjev za novčanu naknadu, pri područnom HZZ (zbog aktualne situacije većina se tih poslova obavlja online).

U slučaju potrebe za savjetom oko pravnih pitanja vezanih uz otkaz (npr. sumnje u zakonitost otkaza, ostvarenje prava i dr.) javiti se u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Prošlost nas uči da svaka kriza iznjedri i neke nove prilike. Dobiti otkaz nije ugodno i nije lako. Samo strpljivošću, upornošću, sustavnim i aktivnim pristupom možemo promijeniti svoj status nezaposlene osobe.

Photo courtesy of Pixabay

 

 

ostavite svoj komentar