Otrovna sredstva u domu

Proizvodi opasni po zdravlje…

Mnogi od proizvoda koje držimo u domu i koristimo u razne svrhe, vrlo su toksični i opasni za zdravlje. Razni sprejevi protiv insekata, sredstva za čišćenje, razni prašci protiv štetočina i sl. proizvodi iznimno su otrovni i štetni. Bolji izbor svakako su jednako učinkovita, a neškodljiva prirodna sredstva. Ona kupovna cijenom znaju biti skuplja, ali zato nisu opasna i škodljiva. Prirodna sredstva za čišćenje i ona protiv raznih štetočina koje napravite sami najbolji su izbor.

Među proizvodima opasnim po zdravlje nalaze se i oni za koje nikada ne bismo rekli da su štetni.

Antibakterijski sapuni na crnoj su listi zbog sadržaja triklosana, supstance koja ima antibakterijska i antimikrobna svojstva, a povezuje se s ometanjem rada endokrinog sustava i hormonalne ravnoteže.

images (20)Osvježivači zraka, neovisno jesu li u spreju ili se uključuju u struju, sadrže niz kemikalija koje zrak čine mirisnim, a pogoduju razvoju dišnih problema, alergija, hormonalnih poremećaja i dr. Za svjež i mirisan dom ponekad je potrebno samo povremeno prozračivanje ili se u tu svrhu mogu koristiti prirodni osvježivači prostora.

Posuđe s dnom za koje hrana ne prijanja danas je sveprisutno u domaćinstvima. Nesumnjivo praktično, takvo posuđe može biti izuzetno opasno po zdravlje jer sadržava opasne tvari na koje nismo dovoljno upozoreni – naime, na uputama nije jasno naznačeno da se radi o vrlo osjetljivim premazima koji se ne smiju oštetiti (izgrebati).

Mnogo je različitih vrsta alergena koji izazivaju reakciju kože i dolaze iz biljnog, ali i iz životinjskog svijeta, u obliku hrane, vlakana ili kemijskih spojeva. Jedan je od izvora alergena i odjeća, koja svojim sastavom može omogućiti i zadržavanje štetnih mikroorganizama na koži, kao što su gljivice, koje se brzo šire i zahvaćaju veće površine kože, a vrlo su uporne i teško se liječe. Lanci tekstilnih proizvoda koriste formaldehid, toksičan, bezbojni plin, da bi odjeći dali svježi, ispeglani izgled i spriječili pojavu plijesni prilikom transporta. Tu činjenicu nisu dužni navesti kupcima, a razna testiranja potvrdila su visoku razinu formaldehida u odjeći (višestruko višu od dozvoljene). Osim u odjeći, nalazi se i u posteljinama, madracima i dr. tekstilu.
Najsigurnijim se pokazalo kupovanje i nošenje odjeće od bijele tkanine i prirodnog sastava. Naravno, prije nošenja odjeću svakako treba dobro oprati.

ostavite svoj komentar