Prirodna sredstva za svjež i mirisan dom

Broj sredstava koje koristimo za održavanje doma sve je veći. Njihovim korištenjem značajno pridonosimo onečišćenju okoliša, štetimo zdravlju, osim toga, često posve nepotrebno bacamo novac.

Evo kako jednostavno možemo imati svjež i mirisan dom na jednostavan i prirodan način.

Soda bikarbona
Osim što čisti, soda bikarbona upija neugodne mirise. Zato je vrlo prikladna za frižider (stavite u posudicu s par kapi eteričnog ulja po želji), za kupaonicu, ormariće sa hranom i sl. Sodu možemo otopiti u vod, dodati par kapi eteričnog ulja, uliti u bocu s raspršivačem i pošpricati po zraku.

Alkoholni (bijeli) ocat
Ocat je izvrsno sredstvo za čišćenje doma i uklanjanje neželjenih mirisa. Razrijedite ga sa vodom, dodate par kapi eteričnog ulja, ulijete u bocu sa raspršivačem i njime prebrišete površine u kuhinji, kupaonici, radne površine, podove…

Eterična ulja
U 100 ml destilirane (ili obične) vode dodamo 10-20 kapi eteričnog ulja lavande, naranče, mente, eukaliptusa, vanilije ili sl. Ostavimo u prikladnoj posudici (npr. u kupaonici na prozoru, na polici…) da širi mirise. Smjesu vode i eteričnog ulja možemo uliti u bocu s raspršivačem i povremeno raspršiti po zraku. Eterična ulja možemo dodati i u posudice za ovlaživanje zraka (najčešće se nalaze na radijatoru ili na uređaju za ovlaživanje).
U mlaku vodu pripremljenu za pranje podnih površina ulijemo 20-ak kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili čajevca. Podovi će biti dezinficirani i lijepo će mirisati.
Smjesom vode i eteričnih ulja možemo prebrisati i kantu za otpatke, a na dno staviti malo sode bikarbone.

I ne zaboravimo koliko je važno redovito prozračivati dom, otvoriti prozore i pustiti svježi zrak.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar