Otvoreni ured

Prednosti i mane…

Jedan je američki poduzetnik više od 20 godina radio u svom uredu s otvorenim vratima. Smatrao je da takvim postupanjem zaposlenicima šalje pozitivnu poruku, da mu se uvijek mogu obratiti za pomoć ili savjet, a tvdi i da mu je odgovarala radna atmosfera koja je dopirala iz susjednih prostora.

Kad bismo upitali njegove zaposlenike da li je njima ta praksa odgovarala vjerojatno bi odgovori bili različiti.

Manjak privatnosti, slobode i samostalnosti te pritisak okoline kojoj si uvijek ‘na izvolite’ djelatnicima uglavnom pada teže nego rad u zatvorenim, manjim uredima koje dijele s par kolega.

Jedan od najvećih problema otvorenih ureda je – buka! Čuju se telefoni, printeri, glasovi kolega na telefonima, dovikivanje, kolege jedni druge prekidaju u radu… Komunikacija je s jedne strane olakšana i brža, koncentracija na posao otežana. Naravno, sve to ovisi o prirodi posla koji se obavlja.

Multitasking koji se promovira kao poželjna karakteristika zaposlenika vrlo je stresan i zahtjevan. Istovremeno obavljanje više radnji (a zapravo je riječ o brzim izmjenama dviju ili više radnji) često je, a pogotovo na duže staze, kontraproduktivno. Neminovno dolazi do pada koncentracije i u konačnici sporijem i/ili lošijem obavljanju posla. Osobe koje svakodnevno prakticiraju multitasking češće su žrtve izgaranja na poslu.

Rješenje?
Kao i uvijek mišljenja o mogućim rješenjima su različita. Postoje zagovaratelji otvorenih ureda (ponajviše iz redova nadređenih) i oni koji preferiraju zatvorene urede (mahom osobe iz redova običnih zaposlenika).

Neke tvrtke uvažavaju i jedne i druge pa rad prilagođavaju prirodi posla  – kad posao zahtjeva interakciju i bržu komunikaciju među zaposlenima, zaposlenici dolaze u otvoreni, zajednički ured. Kad je posao takve prirode da zahtjeva koncentraciju i mir zaposlenici mogu raditi iz manjeg, zatvorenog ureda ili od kuće kada je to izvedivo.

Kod nas takva je praska vrlo rijetka i najčešće nemamo izbora nego prihvatiti politiku tvrtke u kojoj radimo, odgovaralo to nama ili ne.

“Business Men And Women In Meeting” – Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar