Pauza na poslu

Provedena ankete i istraživanja kažu da oko petine zaposlenih u potpunosti iskoristi svoju pauzu za ručak.
Rokovi, pritisak okoline, preveliki obim posla i sl. navode se kao razlozi sve kraćeg boravka na pauzi ili pak odricanja od pauze i jela za radnim stolom, uglavnom uz računalo, 

Većina ispitanih kaže kako se pauze ne odriču svojevoljno već pod pritiskom posla. Ne bi li posao završili u određeno vrijeme smatraju da se moraju odreći pauze ili jednostavno to dvoje obavljati istovremeno.
Samo petnaestak posto ispitanih tvrdi da se pauze odriču svojevoljno u želji da zadive pretpostavljene ili da pokažu kako su vrijedni i divljenja vrijedni zaposlenici.

Vrijeme kojeg se zaposlenici na taj način odriču tijekom godine iznosi i više od 100 sati, gotovo 15 radnih dana.

Pauza ima svoju svrhu. Poznato je da svakome nakon određenog broja sati i koncentracije na posao treba odmor. Preskakanje jela, jedenje na brzinu i nekorištenje nužnog odmora uzimaju svoj danak. Sve više mladih ljudi boluje od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, alergija, glavobolja i drugih bolesti koje se povezuju sa nedostatkom odmora i povećanom razinom stresa i pritiska.

Poslodavci bi zapravo trebali forsirati uzimanje odmora. Odmoren zaposlenik produktivniji je i zadovoljniji, što je za obje strane dugoročno bolje.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar