Pauza na poslu

Oko petine zaposlenih u potpunosti iskoristi svoju pauzu za ručak. Rokovi, pritisak okoline, preveliki obim posla i slično navode se kao razlozi sve kraćeg boravka na pauzi ili pak odricanja od pauze i jela za radnim stolom, uglavnom uz računalo,

Većina ispitanih kaže kako se pauze ne odriču svojevoljno već pod pritiskom posla. kako bi posao mogli završiti u određeno vrijeme smatraju nužnim odreći se pauze ili jednostavno to dvoje obavljati istovremeno.
Samo petnaestak posto ispitanih tvrdi da se pauze odriču svojevoljno u želji da zadive pretpostavljene, da pokažu kolegama i pretpostavljenima kako su vrijedni zaposlenici.

Vrijeme kojeg se zaposlenici na taj način odriču tijekom godine iznosi i više od 100 sati, gotovo 15 radnih dana.

Pauza ima svoju svrhu. Poznato je da svakome, nakon određenog broja sati i koncentracije na posao, treba odmor. Preskakanje jela, jedenje na brzinu i nekorištenje nužnog odmora uzimaju svoj danak. Sve više mladih ljudi boluje od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, alergija, glavobolja i drugih bolesti koje se povezuju s nedostatkom odmora i povećanom razinom stresa i pritiska.

Poslodavci bi zapravo trebali forsirati uzimanje odmora. Odmoren zaposlenik produktivniji je i zadovoljniji, što je za obje strane dugoročno bolje.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar