Poslovni sastanak

Najčešće pogreške…

Poslovni sastanci sastavni su dio poslovnog svijeta. Uputno je poznavati pravila ponašanja na poslovnim sastancima kao i stvari koje je uputno izbjegavati.
U ovom tekstu pozabaviti ćemo se najčešćim pogreškama koje nam se događaju i ponašanjima koja nisu poželjna želimo li da nas kolege i nadređeni poštuju i uvažavaju kao poslovne suradnike.

Pričanje bez smisla
Na sastancima su poželjna su kratka i jasna izlaganja iz kojih je vidljivo da osoba zna o čemu govori i da se pripremila za baš taj sastanak, s određenim ciljem. Improvizirani, dugački govori (govorancije) oduzimaju vrijeme prisutnima i smanjuju njihovu pažnju

Korištenje nejasnih izraza i fraza
Kad osoba često koristi izraze poput onog ‘da budem iskren’ ili ‘najiskrenije’ implicira da je do tog trenutka bila neiskrena ili djelomično iskrena što umanjuje prercepciju te osobe kao kompetentne i vrijedne povjerenja.

Forsiranje korporativnog riječnika
Svaka djelatnost ima svoje specifičnosti, stoga i specifičan jezik, izraze koji se često koriste u komunikaciji unutar tvrtke i s poslovnim suradnicima. Povremeno je ubacivanje korporativnih pojmova prihvatljivo, ali inzistiranje na njima nije.

Često korištenje skraćenica (akronima)
Internetska i slične komunikacije (mail, chat, videoigre, sms i dr.) zasićene su kraćenjima i oblikuju svojevrsni komprimirani jezik (Netspeak) koji u potpunosti razumiju samo oni koji ga redovito rabe. Brzina razmjene poruka, njihova neformalnost i prostorna ograničenost potaknule su praksu akronimiziranja češćih izraza i rečenica. Na poslovnim sastancima poželjno je izbjegavati prečestu upotrebu istih.

Ponavljanje istih izraza
Svaka osoba ima svoj vlastiti repertoar izraza koje preferira i koristi češće nego neke druge. Umjerena i adsekvatna upotreba istih u govoru možese protumačiti kao osobni pečat i u tom smislu biti pozitivna. Nije poželjno pretjerivati s njima ili prenaglašavati ih.

Neprikladan humor
Umjesna šala može imati pozitivan učinak u smislu opuštanja i stvaranja pozitivne atmosphere na sastanku. No, šale na vjerskoj, rasnoj, rodnoj ili političkoj osnovi nisu prihvatljive. I naravno, ne treba pretjerivati s humorom.

Upadanje u riječ/prekidanje drugih govornika
Prekidanje nečijeg govora izraz je nepoštovanja, nepristojnosti kao i nesigurnosti.
Ukoliko strahujete od mogućnosti da zaboravite što ste htjeli reći – zapišite i recite to nakon što osoba završi s izlaganjem.

Prebacivanje odgvornosti
Tko radi taj i griješi. Onaj tko pogriješi i prizna da je pogriješio, a ne prenosi odgovornost na druge osobe, zaslužuje poštovanje. Ukoliko je osoba sklona prebacivati odgovornost na druge, a ne preuzimati odgovornost gubi poštovanje. Iznimno je važno ponuditi i način restitucije.

“Business Team At Work, Manager In Foreground”- Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar