Prijateljstvo na poslu

Prijateljstvo na poslu odnos je s ograničenjima. Ona posebno dolaze do izražaja kada je jedna osoba nadređena drugoj, kada su osobe u odnosu jedna drugoj konkurencija, kada treba dodijeliti zaduženja ili pronaći krivca za loše obavljen posao i sl.

Važno je znati – na poslu se moramo ponašati drugačije nego privatno.

Svoj prijateljski odnos ne treba “stavljati pod nos” ostalim kolegama.  Neobvezne razgovore najbolje je prakticirati za vrijeme pauze.Women, Network, Faces, Social, Play

Ukoliko je naš prijatelj/ica uspješniji/ja od nas važno je da znamo savladati osjećaje koje se mogu pojaviti poput ljubomore, zavisti ili sl.  Prirodno je da nam takvi osjećaji dođu, ali ih treba kontrolirati. Moramo biti svjesni da takvi osjećaji najviše štete nama jer opterećenost njima može se odraziti na našu radnu učinkovitost, kolegijalnost i samo prijateljstvo.
Uspjeh naših kolega i prijatelja najbolje je pretvoriti u motivaciju, umjesto u kočnicu vlastitom uspjehu i zadovoljstvu.

Zaduženja bi se morala obavljati u cijelosti, kvalitetno i na vrijeme – bez obzira o kome se radilo. Prijatelja na to ne bi trebalo podsjećati više nego bilo kojeg drugog kolegu ili kolegicu.

Nepoželjno je poticati širenje glasina, ogovaranja i slična nepoželjna ponašanja ili ih dopuštati. Izdvajamo li svoj prijateljski odnos od odnosa s drugim kolegama/icama to može biti izvor (opravdanog) nezadovoljstva u kolektivu i stoga je jako važno odvojiti prijateljski od poslovnog odnosa, u najvećoj mogućoj mjeri.

Pravi prijatelj razumjet će potrebu za održavanjem profesionalne distance za vrijeme rada.

Photo courtesy of Pixabay


					

ostavite svoj komentar