Prijateljstvo na poslu

S druge strane, to su ipak odnosi s ograničenjima. Takva ograničenja posebno dolaze do izražaja kada je jedna osoba nadređena drugoj, kada su konkurencija jedni drugima, kada treba dodijeliti zaduženja ili pronaći krivca za loše obavljen posao i sl.

Važno je znati – na poslu se moramo ponašati drugačije nego privatno. Prijateljstva na poslu imaju svoja ograničenja.

Ukoliko smo nadređeni prijatelju, trebali bismo nastojati ponašati se slično s ostalim kolegama. Važno je da smo umjereni u neobveznim razgovorima (čavrljanju), da ih prakticiramo za vrijeme pauze. Ako je naš prijatelj ili prijateljica uspješnija od nas, važno je da uspijevamo svladati ljubomoru i zavist prema njima. Prirodno je da nam se se takvi osjećaji jave, ali bismo ih morali moći kontrolirati. Oni najviše štete nama, jer opterećeni njima biti ćemo manje radno učinkoviti, manje kolegijalni i nećemo se dobro osjećati na poslu. Uspjeh naših kolega i prijatelja valja nam pokušati pretvoriti u motivaciju, a ne kočnicu sebi samima. Prijateljstvo ne bi trebalo utjecati na posao.

Zaduženja bi se morala obaviti u cijelosti, kvalitetno i na vrijeme – bez obzira o kome se radilo. Prijatelja na to ne bi trebalo podsjećati više nego bilo kojeg drugog kolegu ili kolegicu.

Nepoželjno je poticati širenje glasina, ogovaranja i slična nepoželjna ponašanja ili ih dopuštati.

Izdvajamo li svoj prijateljski odnos to može biti izvor (opravdanog) nezadovoljstva u kolektivu i stoga je jako važno posao odvojiti od prijateljskog odnosa u najvećoj mogućoj mjeri. 

Photo courtesy of Pixabay

Budite profesionalni. Prijatelj će to razumjeti.

 

ostavite svoj komentar