Prijateljstvo s pretpostavljenim

Veliki broj prijateljstava između pretpostavljenih i njima podređenih djelatnika smišljena je strategija poslovnog uspjeha. Ima dakako i drugačijih primjera.

Dobra komunikacija između šefova i podređenih pozitivna je i dobrodošla no, dogodi li se prijateljstvo, to može osobe uključene u odnos dovesti u nezgodan položaj.

Prijateljstvo uključuje povjerenje između osoba u prijateljskom odnosu. Kad se prijateljski i poslovni odnosi preklapaju povjerenje je često na vagi. Npr. pita li vas pretpostavljeni nešto o radu drugih kolega, kako ćete odgovoriti? Prijateljski, iskreno ili strogo poslovno i objektivno?

Kako ćete sa šefom podijeliti osobne i osjetljive informacije, hoćete li biti u stanju zadržati distancu prijeko potrebnu za kvalitetan profesionalni odnos?

Kolege sasvim sigurno neće na vaš radni uspjeh, promaknuće ili izbor zadaća gledati blagonaklono i objektivno. Vaši će motivi stalno biti preispitivani i pod povećalom – zašto ste sa šefom otišli na kavu, zašto ste baš vi određeni za neki posao i sl.

Odbijete li neki šefov zahtjev ili se ne slažete s njime – na tankom ste ledu – u pitanju je i vaš prijateljski i vaš poslovni odnos. Pitanje je hoće li tada pretpostavljeni na vas gledati kao na prijatelja ili na kolegu. Ne dobijete li očekivanu povišicu hoćete li se obratiti svom pretpostavljenom kao prijatelju i zatražiti objašnjenje?

U poslu je nužno njegovati određenu ravnotežu između privatnog i poslovnog. Nekima to uspijeva, većini ne. Biti prijatelj sa šefom teže je i nezahvalnije nego smo toga svjesni.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar