Proljetno čišćenje ormara

Sezonska promjena odjeće…

Premda sramežljivo, proljeće dolazi. Dani su sve duži i sve topliji . Još koji dan i u ormare ćemo pospremiti zimske kapute i jakne, čizme, dolčevite, šalove, kape, rukavice, pulovere, tople hlače i dr. zimsku odjeću i obuću.

Sezonsku promjenu u ormaru dobro je iskoristiti za ‘čistku’ – za sortiranje stvari, za uvođenje reda, za odbacivanje odjeće koju više ne mislimo nositi, za krpanje odjeće, za kemijsko čišćenje, za čišćenje površine ormara i sl.

images (3)Prilikom pospremanja odjeće za sljedeću sezonu valja pripaziti da se prostor iskoristi što bolje, da odjeća bude pregledno i uredno složena i zaštićena od vanjskih utjecaja.
Da bi se taj cilj postigao potrebno je svu odjeću prije pospremanja oprati. Slažete li odjeću u vreće koje se vakumiraju računajte na znatnu uštedu prostora, ali i na gužvanje odjeće.
Odijela, osjetljive bluze ii slične komade odjeće najprikladnije je vješati na vješalice i u navlake namijenjene zaštiti i čuvanju takve odjeće.
Pletenu odjeću se ne preporuča vješati jer se može deformirati.

Kupovina nekoliko vješalica, vrećica i kutija za spremanje odjeće svakako će vam pomoći da lakše sortirate i složite odjeću.

Sezonska izmjena garderobe idealna je prilika za rješavanje odjeće koju više ne želite nositi. Takvu odjeću nikako nemojte bacati – možete ju proslijediti nekome, pokloniti prijateljici, prekrojiti, odnijeti u sabirni centar neke udruge ili humanitarne ustanove, možete istu ponuditi preko interneta ili nekom second-hand-shopu ukoliko se radi o iznimno očuvanoj odjeći i sl.
Možete tu odjeću pospremiti i organizirati garažnu prodaju.

Nastojte biti racionalni – ono što cijelu sezonu niste niti jednom obukli najvjerojatnije nećete niti iduće sezone. Rješite se viška stvari koje vam samo zauzimaju dragocjeni prostor u ormaru i otežavaju njegovo održavanje.

Unutrašnjost ormara prebrišite vlažnom krpom i blagim deterdžentom, osvježite mirisom i posložite proljetnu odjeću.

Obuću prije pospremanja također treba očistiti i pospremiti u kutije. Kako obuća ne bi izgubila oblik dobro je staviti unutra zgužvane stare novine ili kupiti plastične forme za te svrhe (u prodavaonicama obuće).

I uživajte u proljeću… I proljetnim haljinama, lepršavoj odjeći…

ostavite svoj komentar