Što stvara nered u našem domu?

Stvari koje ne volimo ili koje ne koristimo
Nepotrebne stvari ne treba ‘sređivati’ premještanjem. Razmislite kada ste zadnji puta tu stvar trebali ili koristili. Ako se ne možete sjetiti – jedino pametno rješenje je odbaciti. To ne znači nužno baciti u smeće. Ono što vama ne treba nekome drugome može dobro doći. Ne trebate osjećati krivnju zbog odbacivanja. Čemu gubiti vrijeme na premještanje i brisanje prašine s nečega što nikome ne treba ili ne predstavlja zadovoljstvo?

Stvari koje su neorganizirane su i neuredne
Neorganizirane stvari prisiljavaju nas da neprestano nešto tražimo, da tijekom traženja premještamo stvari i stvaramo dodatni nered i da se, k tome, osjećamo loše.

Previše stvari u malom prostoru
Ukoliko ste ograničeni prostorom, htjeli-ne htjeli, morate biti racionalni: što od svih stvari uistinu trebam? Previše stvari u malom prostoru guši, stvara se osjećaj zatvorenosti i mali prostor čini se još manjim. Teško da se u takvom prostoru možete odmoriti, opustiti, osjećati dobro.

Sve što nije dovršeno
Možda više od svega navedenog nedovršene stvari nas doslovno pritišću izvana i iznutra. Sutra ću to riješiti…Moram… Kad bi barem… Napravite plan i dovršite nedovršeno, riješite neriješeno. Stavku po stavku. To će donijeti izuzetno dobar osjećaj iznutra, a puno ljepši pogled izvana.

Kolekcioniranje
Neki sakupljaju figurice, neki knjige, neki pak bočice, časopise, krpice… Sve te stvari znaju zauzimati previše našeg životnog prostora. Police su pretrpane, teško je sa njih brisati prašinu, a s vremenom te, tako brižno sakupljane stvari sve manje primjećujemo. Možda bi trebali razmisliti o tome da neke knjige i časopise poklonite lokalnoj knjižnici ili darujete osobama koje bi ih rado pročitale. Možete ih ponuditi na internetu ili razmijeniti za nove naslove. Knjige su zato da se čitaju. Ostavite si par najdražih naslova, a riješite se svih onih koje ste pročitali, onih koje niste do kraja pročitali, onih koje ste prerasli pa i onih koje već godinama namjeravate pročitati, a nikako da na njih dođe red.

U svijetu u kojem živimo nema dovoljno vremena za sve one stvari koje tijekom života nakupimo. Jednostavno, nešto moramo odbaciti. Moguće rješenje su i tzv. garažne prodaje.
One stvari koje su vam prirasle srcu, a zapravo ih ne trebate, možete fotografirati, a fotografije spremati u kutije uspomena ili albume.

Stvari koje posjedujete i koje ispunjavaju vaš dom trebale bi u vama buditi pozitivne osjećaje. Sve one koje vas opterećuju ili pak čine ravnodušnima, sjetnima ili vas pritišću kao podsjetnici na ono što biste trebali, a niste napravili – odbacite.

Uredan i dobro organiziran dom pruža izuzetno velik osjećaj zadovoljstva!

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar