Promjene vremena

Kad nam je vrijeme ‘teško’…

Osjećaj ‘teškog’ vremena nije neopravdan jer nagle promjene u temperaturi, tlaku i vlažnosti zraka opterećuju organizam.
Posljedice nestabilnog vremena posebno osjećaju osobe koje pate od kroničnih bolesti srca, dišnih organa, reume i artritisa. Očituju se visokim krvnim tlakom, oteženim disanjem, bolovima u kostima i zglobovima, lupanjem srca, glavoboljama, osjećajem slabosti i umora, nevoljkosti i dr.

Kod promjena vremena u zraku se povećava razina pozitivnih iona na koje reagira ljudski organizam. Loše raspoloženje i umor posljedica su smanjenog lučenja hormona adrenalina. Ljudskom organizmu potrebno je od prilike četiri do pet sati za prilagodbu promjenama temperature i vlage u zraku. To osobito teško pada osobama koje pate od srčanih tegoba.

Savjetuje se lagana i uravnotežena prehrana, izbjegavanje boravka na otvorenom i većih fizičkih napora, osobito za jako vjetrovitih dana.

Osim kroničnih bolesnika promjene vremena teško podnose i tzv. meteoropati. Oni vremenske (ne)prilike mogu osjetiti 12 do 48 sati ranije. Istraživanja nisu sasvim sigurno potvrdila zašto su neke osobe osjetljivije na vremenske prilike od drugih. Pokazalo se da je meteoropatija češća kod osoba koje imaju osjetljiviji metabolizam i jače reagiraju na hormonske promjene, što objašnjava i činjenicu da su dvije trećine meteoropata ženskog spola.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

ostavite svoj komentar