Rizična ponašanja mladih vozača

Iskustvo je važan čimbenik sigurne vožnje…

Najčešća vrsta prometnih nesreća mladih vozača sa smrtnim posljedicama je slijetanje vozilom sa ceste, sudari vozila u pokretu i nalet pješaka. Najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama je brzina neprimjerena uvjetima vožnje (oko 55%), nepoštovanje prednosti prolaska (oko 8%), nepropisno kretanje vozila (oko 8%) i nepropisana brzina (7%).

Najviše prometnih nesreća mladi vozači skrive upravljajući osobnim automobilom. Zabrinjavajuće je visok postotak mladih vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i tijekom noćne vožnje.

Čimbenici koji povećavaju rizično ponašanje su smanjena koncentracija i pozornost pri vožnji, emocionalno stanje, loša procjena situacije i neprimjereno reagiranje, vožnja noću, nedovoljna svjesnost o opasnosti i mladosti imanentno – precjenjivanje vlastitih sposobnosti.
Ne treba zanemariti niti utjecaj grupe na vozača (putnika u automobilu), posebno stoga što su putnici nerijetko pod utjecajem alkohola.
Navedeno ne vrijedi samo za mlade vozače nego i za one nove (vozače početnike), bez obzira na dob. Ključni čimbenik sigurne vožnje – vozačko iskustvo, stječe se dugotrajnim vježbanjem i vožnjom.

Prometne nesreće koje izazovu mladi vozači razlikuju se od prometnih nesreća koje uzrokuju iskusniji vozači. Više prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači događa se noću, često je u pitanju samo jedno vozilo (slijetanje sa ceste ili sl.), a mladi su vozači nerijetko pod utjecajem alkohola.

Premda je stanje sigurnosti cestovnog prometa i nesreća koje su prouzročili mladi vozači bolje nego prošlih godina, uglavnom zahvaljujući projektima dodatnog educiranja mladih vozača (npr. MUP-a RH i HAK-a) i medijskih kampanja, još je puno prostora za napredak i provođenje odgovarajućih, dodatnih mjera zaštite.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar